Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

V Trnave pripravili štedrú večeru pre ľudí núdznych a bez domova

Snímka zo Štedrej večere pre osamelých a ľudí bez domova organizovanej Trnavskou arcidiecéznou charitou v Mariánskej sále v Trnave v utorok 19. decembra 2023. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Podujatie sa každoročne nesie v duchu dobrovoľníctva, keď sa o pohostenie i obsluhu starajú viacerí spolupracovníci TACH.

Trnava 19. decembra (TASR) - Štedrú večeru pre ľudí núdznych a bez domova pripravila opäť po roku Trnavská arcidiecézna charita (TACH) spolu s mestom Trnava. Začala sa spoločnou omšou v Kostole Najsvätejšej Trojice a pokračovala pohostením v Mariánskej sále pri jezuitskom kláštore v Trnave. Organizátori pripravili občerstvenie v podobe klasickej kapustnice, ryby so šalátom a zákusku pre stovku ľudí.

"Ide v prevažnej miere o klientov nášho nízkoprahového Centra pomoci človeku," uviedla jeho manažérka Mária Altoffová. Duchovným slovom sa poväčšine mužom bez domova prihovorili generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Peter Šimko a riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity Miroslav Dzurech. Podujatie sa každoročne nesie v duchu dobrovoľníctva, keď sa o pohostenie i obsluhu starajú viacerí spolupracovníci TACH. "Nezabudli sme ani na hudobný program, zabezpečila ho naša dobrovoľníčka - harmonikárka," doplnila Altoffová. Informáciu o konaní sa štedrej večere distribuovali v centre, ale i pri predaji časopisu NotaBene i pracovníkmi streetworku v squatoch a prirodzenom prostredí, kde sa títo ľudia v Trnave zdržiavajú.
Snímka zo Štedrej večere pre osamelých a ľudí bez domova organizovanej Trnavskou arcidiecéznou charitou v Mariánskej sále v Trnave v utorok 19. decembra 2023.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

"Popri finančnej pomoci na zabezpečenie akcie sme sa na tento rok rozhodli, že tradičné balíčky v podobe trvanlivých potravín či drogérie budeme týmto klientom odovzdávať až po Novom roku, na Tri krále," doplnila vedúca sociálneho odboru Mestského úradu v Trnave Ingrid Huňavá. Dôvodom je, že v predvianočnom i vianočnom období má verejnosť väčšiu tendenciu obdarúvať núdznych aj potravinami a samospráva má záujem, aby jej darčeky padli na úrodnú pôdu v čase, keď už hojnosť zase nahradí nedostatok. "Aby bola pomoc rozloženejšia v čase," uviedla. Mesto má aktuálne v evidencii 80 až 100 ľudí bez domova, ktorí spolupracujú a vyhľadávajú pomoc. Celkový počet je však vyšší.