Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Trnavský kraj

Verejnosť sa zoznámila so štúdiou Envirocentra Sĺňava pri Piešťanoch

Na snímke sliepočky vodné v chránenom vtáčom území s názvom Výsadba pri vodnej nádrži Sĺňava. Piešťany, 12. júna 2017 Foto: TASR/Martin Palkovič

Vznik štúdie finančne podporilo mesto Piešťany, jej autormi sú odborníci z oblasti ekológie a environmentalistiky Bruno Jakubec a Dušan Daniš.

Piešťany 30. novembra (TASR) - Na vzdelávacie aktivity i na stretávanie sa a prácu záujemcov o ochranu prírody, a tiež organizovanie podujatí by malo slúžiť budúce Envirocentrum Sĺňava. Jeho štúdiu a víziu predstavilo verejnosti v rámci podujatia Deň múzea (25. 11.) v Piešťanoch občianske združenie (OZ) Maressa. Informovala o tom jeho predsedníčka a zároveň mestská poslankyňa Marcela Sedláková.

Vznik štúdie finančne podporilo mesto Piešťany, jej autormi sú odborníci z oblasti ekológie a environmentalistiky Bruno Jakubec a Dušan Daniš. "Je zatiaľ iba prvým, ale veľmi dôležitým krokom pre samotný vznik envirocentra. Veľmi nás potešil záujem verejnosti na prezentácii," uviedla Sedláková, s ktorou myšlienku predstavil predseda komisie pre životné prostredie mestského zastupiteľstva Michal Fiala. Uviedli, že mesto v súčasnosti robí kroky na získanie areálu bývalého autokempingu, ktorý je svojou polohou i potenciálom najvhodnejšou lokalitou pre umiestnenie takejto aktivity.

Vodná nádrž Sĺňava je podľa autorov štúdie nielen atraktívnou scenériou pre rekreačné aktivity, ale aj významným ekosystémom, ktorý potrebuje starostlivosť. V priestoroch envirocentra by sa okrem vzdelávania mali konať rôzne workshopy, prednášky a programy, zamerané na ochranu prírody a plánovaná je i realizácia praktických činností, venujúcich sa úprave brehov jazera, odstraňovaniu odpadu a zlepšovaniu životného prostredia. Prezentáciu štúdie doplnila výstava fotografií známeho piešťanského environmentalistu a ornitológa Ericha Kubicu, ktorý dlhodobo na Sĺňave pôsobí.