Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Základné školy v dunajskostredskom regióne privítajú vyše 250 prvákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

ZŠ Jilemnického v Dunajskej Strede už nemôže prijať nových žiakov do prvého ročníka. Prvákov môžu stále prijať ZŠ Smetanov háj v Dunajskej Strede, ZŠ Gabčíkovo a ZŠ Mateja Bela v Šamoríne.

Dunajská Streda 31. augusta (TASR) – Základné školy (ZŠ) v dunajskostredskom regióne privítajú 3. septembra prvákov na slávnostnom otvorení nového školského roka. ZŠ Jilemnického v Dunajskej Strede už nemôže prijať nových žiakov do prvého ročníka. Prvákov môžu stále prijať ZŠ Smetanov háj v Dunajskej Strede, ZŠ Gabčíkovo a ZŠ Mateja Bela v Šamoríne.

Ako pre TASR uviedol riaditeľ ZŠ Jilemnického v Dunajskej Strede Peter Gajdoš, „zápisy do prvého ročníka v zmysle zákona by mali skončiť posledným aprílovým dňom. My sme škola, ktorej zriaďovateľ spresnil, koľko môžeme otvoriť tried. Môžeme otvoriť tri triedy a za istých okolností, keď sa žiaci presťahujú, opakujú, keď sa prihlásia neskôr, sa môžu zvýšiť o troch, čiže 75 žiakov je maximálny počet. Tento počet sa zase môže zvýšiť o žiakov, ktorí študujú v zahraničí. Máme aj takých v Prahe a Győri, ktorí sa prihlásili do prvého ročníka,“ dodal. V tomto roku majú zapísaných 77 prvákov a tento počet už nemôžu prevýšiť. Môžu ešte zapísať žiakov do ďalších ročníkov. Ostatné žiadosti ohľadom prvákov môžu posunúť ďalšej škole s vyučovacím jazykom slovenským – ZŠ Smetanov háj v Dunajskej Strede.

Zástupkyňa riaditeľky ZŠ Smetanov háj Monika Benkovská sa vyjadrila, že hoci bol oficiálny zápis v apríli, stále môžu prijať nových prvákov. „Ešte teraz nám chodili aj cez prázdniny, pretože veľa žiakov sa sťahovalo.“ Potvrdila, že majú 44 prvákov a majú voľné miesta. „V septembri sa zvyknú sťahovať, takže môžeme ešte nad počet prijať,“ dodala Benkovská.

Zástupkyňa riaditeľa ZŠ Gabčíkovo Daniela Vojtušová uviedla, že zapíšu každé dieťa, ktoré príde, nakoľko majú momentálne 22 detí do prvého ročníka. „Zápis bol síce v apríli, ale ešte potom prišlo jedno dieťa a dopísali sme ho. Ak rodič príde a podá žiadosť, že chce zapísať dieťa a pokiaľ je z nášho obvodu, musíme ho zo zákona zobrať, a pokiaľ nie je z nášho obvodu, tak ho zoberieme pokiaľ nemáme 25 detí.“ Na takýto počet však potrebujú výnimku. „Aj vlani sme museli žiadať, ale dostali sme ju,“ dodala. Do 15. septembra môžu stále prijať prvákov a stáva sa i to, že niektoré deti prídu už v prvom polroku, nakoľko sa do Šamorína sťahujú nové rodiny. „Aj potom ho môžeme zapísať na žiadosť rodiča,“ potvrdila Vojtušová.

Ako pre TASR uviedla riaditeľka ZŠ Mateja Bela v Šamoríne Magdaléna Vajasová, otvorili šesť tried a dokopy majú momentálne zapísaných 114 prvákov. Dodala, že počet sa mení, nakoľko ešte stále zapisujú nových prvákov.