Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Zimný slnovrat oslávia na Hlohovskom zámku

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pre dospelých i deti má Vres ukážku loveckej a vojenskej lukostreľby, konať sa bude aj lukostrelecký turnaj.

Hlohovec 11. decembra (TASR) - Zimný slnovrat oslávi Hvezdáreň a planetárium (HaP) M. R. Štefánika v Hlohovci už druhý rok na Hlohovskom zámku. Na sobotu (16. 12.) má pripravený program, ktorý širokú verejnosť zoznámi nielen so slovanskými legendami, zvykmi a mýtmi, informovala Lýdia Ostradická z HaP.

"Zimný slnovrat znamenal niečo iné pre astronómov a iné pre starých Slovanov, my chceme návštevníkom priniesť niečo z oboch pohľadov," uviedla. Program sa začne o 14.00 h, otvorené budú dielničky pre deti, predstaví sa umelecký kováč, skupina tradičnej lukostreľby Vres a dobová kuchyňa. Nebudú chýbať osvetlené nafukovacie modely Chasoňa, Kráľomoca a Luny, v ponuke bude tiež pozorovanie večernej oblohy ďalekohľadmi. "Pre dospelých i deti má Vres ukážku loveckej a vojenskej lukostreľby, konať sa bude aj lukostrelecký turnaj. O 16.00 h ochotnícke divadlo FLOČ vystúpi s predstavením Bohovia starých Slovanov," uviedla Ostradická.

Pri zotmení sa rozžiari slnovratová vatra a vystúpi skupina Vrbovské vŕby. "Máme pripravené aj dve prednášky - etnologička Katarína Nádaská sa bude venovať Stridžím dňom a zimnému slnovratu a archeoastronóm Peter Hubert pohľadu Slovanov na nebeské telesá," doplnila.