Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

GP SR: Prípad Vietnamca by mali s Nemeckom konzultovať vyšetrovatelia

Jaromír Čižnár, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Čižnár upozornil, že ministerka vnútra a ani prezident Policajného zboru (PZ) nie sú orgánmi činnými v trestnom konaní.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) Slovenskej republiky ako prvá avizovala pracovné stretnutie svojich zástupcov s príslušnými partnermi Spolkovej republiky Nemecko a Českej republiky. V súvislosti s iniciatívou premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) to pripomína hovorkyňa GP Andrea Predajňová. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podľa jej slov v tejto záležitosti už aj podnikol prvé kroky.

Predajňová tlmočí tiež Čižnárove upozornenie, že ministerka vnútra a ani prezident Policajného zboru (PZ) nie sú orgánmi činnými v trestnom konaní. "Preto sa len ťažko možno domnievať, že im budú poskytnuté relevantné informácie z vyšetrovania trestnej veci a navyše za situácie, keď informáciami o vyšetrovaní trestnej veci, resp. jeho výsledku, neboli a nie sú informované slovenské justičné orgány," poznamenáva Predajňová.


"Generálny prokurátor Jaromír Čižnár preto považuje za vhodnejšie, aby sa zahraničnej služobnej cesty namiesto ministerky vnútra a prezidenta PZ zúčastnili vyšetrovatelia, ktorí vybavovali žiadosti o právnu pomoc nemeckých justičných orgánov,“ dodáva hovorkyňa GP.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini požiadal ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD), policajného prezidenta Milana Lučanského a zástupcu Generálnej prokuratúry SR, aby so svojimi nemeckými partnermi osobne prekonzultovali podozrenia v prípade únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha. Premiér zároveň deklaroval, že jeho vláda poskytne v tomto prípade kompetentným orgánom maximálnu súčinnosť.