Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

Glváč:Ak sa potvrdia medializované informácie,ide o viac než vážnu vec

Na archívnej snímke podpredseda NR SR Martin Glváč (Smer-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

V každom prípade kauzu označuje za citlivú záležitosť.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Ak sa potvrdia medializované informácie o priebehu únosu vietnamského podnikateľa, ide o viac než vážnu vec. Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda NR SR Martin Glváč (Smer-SD) s tým, že najskôr sa musí preukázať hodnovernosť zverejnených tvrdení.

"V tomto okamihu nevieme, či mená a osoby, ktoré médiá uvádzajú ako policajtov, skutočne existujú. Ale vzhľadom na svoje indície a informácie mám na vec dlhodobo svoj názor. Najskôr sa však musí preukázať hodnovernosť medializovanej výpovede. Počkám si na zverejnenie stanovísk kompetentných," avizuje Glváč.

Podľa jeho slov tak, ako potrebujeme vedieť, čo sa dialo na Slovensku, rovnako dôležité sú odpovede nemeckej strany, prečo nezdieľali informáciu o únose v schengenskom informačnom systéme, čím by sa celej tejto kauze dalo predísť. "Musíme preto vedieť nielen čo sa dialo u nás, ale či nezlyhali nemecké orgány. Ukazovať prstom na Slovenskú republiku by potom bolo neférové," myslí si.


V každom prípade kauzu označuje za citlivú záležitosť. "O to viac by mali byť všetky zúčastnené strany striedme a presné vo vyjadreniach. Platí to aj o médiách, ktoré by mali používať presnú terminológiu. O únose ako právnik viem, že oň nemôže ísť, pretože únos dospelého človeka náš trestný zákon nepozná," dodal.

Kauza únosu Vietnamca je jednou z tém prebiehajúcej koaličnej rady na pôde NR SR. Či sa lídri pred médiami vyjadria, zatiaľ nie je jasné. Kritický postoj k medializovaným informáciám zatiaľ zaujal koaličný Most-Híd. Predseda brannobezpečnostného výboru Anton Hrnko (SNS) uviedol, že to, čo sa v poslednej dobe deje okolo údajného prevozu uneseného Vietnamca letkou ministerstva vnútra, je nedôstojné a mimoriadne škodí dobrému menu našej vlasti, Slovenskej republiky. "Ako vždy v jednoznačných veciach môže byť pravda len jedna. Buď majú pravdu tí, čo tvrdia, že letka bola zneužitá, alebo má pravdu strana druhá. V tomto prípade by nemalo platiť to matovičovské, ja ťa oblejem hnojovkou a ty sa čistí sám. V tomto musí jedna strana dostať to, čo jej patrí," uviedol.

Opis únosu podnikateľa z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a použitia vládneho špeciálu vo štvrtok (2.8.) zverejnil Denník N. Rezort vnútra ho označil za úplný nezmysel s tým, že obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora. Už predtým nemecké médiá priniesli informáciu, že tamojší vyšetrovatelia nepochybujú o tom, že pri únose bol použitý slovenský vládny špeciál.