Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

MV: Sme znepokojení, že sme mohli byť zneužití pri návšteve z Vietnamu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort vnútra tak reaguje tak na informácie, ktoré sa objavili v nemeckých médiách a ktoré spájajú pracovnú návštevu generála To Lama s možnou akciou vietnamskej tajnej služby v Nemecku.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR je vážne znepokojené nad tým, že mohlo byť návštevou ministra pre vnútornú bezpečnosť Vietnamu generála To Lama zneužité na iné ako pracovné a priateľské stretnutie. Reaguje tak na informácie, ktoré sa objavili v nemeckých médiách a ktoré spájajú pracovnú návštevu generála To Lama s možnou akciou vietnamskej tajnej služby v Nemecku. TASR informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

„Máme za to, že takéto veci sa riešia iným, štandardným spôsobom. Ministerstvo vnútra SR od augusta minulého roku intenzívne spolupracuje s partnermi v Nemecku pri objasnení tejto záležitosti, pričom cestou medzinárodnej právnej pomoci poskytuje maximálnu súčinnosť,“ uviedol tlačový odbor. Podľa MV SR bez ohľadu na to, že ide o prípad človeka, ktorý je vo Vietname trestne stíhaný za spreneveru 130 miliónov dolárov a korupciu.

„V prípade, že sa potvrdia informácie nemeckých orgánov, budeme to vnímať ako prejav hrubej nekorektnosti zo strany partnera z Vietnamu, zneužitie našej pohostinnosti na iné ako priateľské vzťahy a naštrbenie doteraz dobre sa rozvíjajúcich bilaterálnych vzťahov medzi obidvoma krajinami,“ zareagoval rezort vnútra.

Pracovné stretnutie vtedajšieho ministra vnútra a podpredsedu vlády SR Roberta Kaliňáka a ministra pre vnútornú bezpečnosť vo Vietname generála To Lama sa v hoteli Bôrik uskutočnilo v júli 2017. Podľa rezortu vnútra išlo o pracovnú návštevu, ktorá bola dohodnutá na stretnutí slovenskej delegácie vo Vietname a jej cieľom bolo prehĺbenie spolupráce, ako aj záujem o expertov na bezpečnosť zo strany Vietnamu.

„Návšteva sa pripravovala štandardne v spolupráci s vietnamskou ambasádou a trvala približne dve hodiny. Delegácia pôvodne mala priletieť do Viedne, na poslednú chvíľu však minister pre vnútornú bezpečnosť Vietnamu priletel do Prahy. Vzhľadom na túto zmenu a následný program generála To Lama v Moskve, rezort vnútra svojim partnerom poskytol vládny špeciál z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy,“ vysvetlilo MV SR.

Nemecké médiá informovali o únose vietnamského podnikateľa, niekdajšieho straníckeho funkcionára Trinh Xuan Thanha (51), ku ktorému malo dôjsť v lete 2017 v Nemecku. Podľa nemeckých médií sa na únose mala podieľať vietnamská tajná služba. Tie prípad spájajú aj s návštevou generála To Lama na Slovensku, keďže niektorí podozriví sa mohli objaviť v jeho prítomnosti v Slovenskej republike. Trinh Xuan Thanh bol podľa nemeckých médií vo Vietname odsúdený za korupciu a spreneveru miliónov dolárov.