Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

Kauzou únosu Vietnamca sa bude zaoberať aj brannobezpečnostný výbor

Poslanec NR SR Anton Hrnko, archívna snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Hrnko je presvedčený, že to, čo sa v poslednej dobe udialo okolo údajného prevozu vietnamského podnikateľa letkou ministerstva vnútra, je nedôstojné a mimoriadne škodí dobrému menu SR.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Kauzou únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha, na ktorom sa podľa medializovaných informácií mala podieľať slovenská polícia a mal byť použitý vládny špeciál, sa bude zaoberať vo štvrtok 9. augusta Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Mimoriadne rokovanie výboru zvolal jeho predseda Anton Hrnko (SNS).

"Požiadal som ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD), aby na výbore čo najobšírnejšie vysvetlila predmetnú kauzu," uviedol.

Hrnko je presvedčený, že to, čo sa v poslednej dobe udialo okolo údajného prevozu vietnamského podnikateľa letkou ministerstva vnútra, je nedôstojné a mimoriadne škodí dobrému menu SR. Preto je podľa neho namieste, aby bolo preukázané, kto má v tejto veci pravdu. "Buď ju majú tí, čo tvrdia, že letka bola zneužitá, alebo má pravdu strana druhá. V tomto musí jedna strana dostať to, čo jej patrí. Dobré meno SR nemôže byť poškodzované nikým," zdôraznil predseda brannobezpečnostného výboru parlamentu.

Popis únosu podnikateľa z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a použitia vládneho špeciálu vo štvrtok (2.8.) zverejnil Denník N. Rezort vnútra ho označil za úplný nezmysel s tým, že obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora. Ministerstvo tvrdí, že slovenské orgány sa úmyselne žiadnym spôsobom nepodieľali na únose vietnamského občana do zahraničia. Prípad vyšetruje nemecká polícia, podľa slov hovorkyne Generálnej prokuratúry SR Andrey Predajňovej nebola justičným orgánom SR zatiaľ v tomto prípade doručená žiadosť o prijatie trestného oznámenia ani žiadosť o prevzatie trestného stíhania pre konkrétny skutok, trestný čin a vo vzťahu ku konkrétnej osobe, osobám.