Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

Čaputová a Mikloško: Reakcia na únos ukáže schopnosť koalície vládnuť

Na archívnej snímke kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Čaputová pripomína medzinárodný rozmer kauzy.

Bratislava 3. augusta (TASR) - To, ako predstavitelia vládnej koalície vyriešia kauzu únosu vietnamského občana, ukáže ich schopnosť vládnuť. Zhodujú sa na tom prezidentskí kandidáti Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko) a František Mikloško (nezávislý). Čaputová pridáva požiadavku, aby bolo ministerstvo vnútra odobraté strane Smer-SD. Je to podľa nej jediná cesta, ako obnoviť dôveru v nezávislé vyšetrovanie bez politických zásahov.

"Zodpovednosť za celé vyšetrenie nesie policajný prezident Milan Lučanský, ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) a predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). Od toho, ako budú v najbližších dňoch postupovať, závisí ich politická zodpovednosť a schopnosť vykonávať vysoké štátne funkcie," myslí si Mikloško, ktorý žiada dôkladné vyšetrenie celého prípadu a úlohy vtedajšej vlády v únose.

Čaputová pripomína medzinárodný rozmer kauzy. "To, ako sme sa zachovali k najbližšiemu spojencovi, je hrubým porušením dôvery, na ktorej je postavená spolupráca v EÚ," hovorí kandidátka. Na konanie vyzýva predsedu vlády a ministra zahraničných vecí, ktorí by mali podať nemeckej vláde dôveryhodné vysvetlenie a verejný záväzok, že kauza bude vyšetrená. "Ak vládna koalícia v tejto svojej historickej chvíli zlyhá, nemá ďalej morálne právo vládnuť," myslí si Čaputová. Zároveň ponúka bezplatnú právnu pomoc policajtom a prokurátorom, ktorí podali novinárom svoje svedectvo o únose.