Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Výstup na ikonický vrch Uluru bude od roku 2019 zakázaný

Ľudia sledujú západ slnka pred chýrnym pieskovcovým monolitom Uluru, známym tiež ako Ayers Rock, 22. apríla 2014. Foto: TASR/AP Photo

Tento pieskovcový monolit ležiaci v Severnom teritóriu je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a jeho vek sa odhaduje na pol miliardy rokov.

Sydney 1. novembra (TASR) - Výstup na ikonický austrálsky vrch Uluru, známy tiež pod názvom Ayers Rock, bude od roku 2019 zakázaný vzhľadom na jeho duchovný význam pre miestnu aborigénsku komunitu Ananguov.

Oznámili to v stredu miestne úrady, ktoré cituje agentúra DPA.

Tento pieskovcový monolit ležiaci v Severnom teritóriu je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a je súčasťou národného parku Uluru-Kata Tjuta. Jeho vek sa odhaduje na pol miliardy rokov.

Vedenie parku, pozostávajúce najmä z aborigénskych tradičných vlastníkov daného územia, sa "jednomyseľne zhodlo na uzatvorení lokality pre lezecké aktivity," uvádza sa vo vyhlásení manažmentu národného parku.

Opatrenie bolo odsúhlasené po konzultácii s miestnym ľudom Ananguov, žijúcim v okolí tejto solitérnej hory už najmenej 30.000 rokov. Domorodci návrh na zákaz výstupov na Uluru podporili drvivou väčšinou.

"Ide o mimoriadne význačné miesto, nie je to žiadne ihrisko," uviedol predseda vedenia parku Sammy Wilson.

Uluru vyčnieva nad okolitou rovinatou krajinou o takmer 350 metrov a je jedným z najobľúbenejších turistických cieľov v celej Austrálii. K červenkastému vrchu každoročne zavíta viac než 250.000 návštevníkov.

Na hornú plošinu hory však pre náročnosť a nebezpečenstvo pádu vystúpi len 16 percent z nich. Úrady evidujú najmenej 36 osôb, ktoré pri pokuse zdolať strmý svah hory zahynuli. Posledný takýto prípad je z roku 2010.