Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Inšpiráciu možno načerpať od svetových inovátorov, tu sú štyria z nich

Štvorica inovátorov: Elon Musk, Rastislav Turek, Peter Thiel, Michal Truban. Foto: Twitter

Musk založil platobnú bránu a produkuje známy elektromobil, Thiel spravuje fondy s miliardami dolárov. Zaujímave sú aj inovačné aktivity Tureka a Trubana.

Bratislava 30. novembra (Teraz.sk) - Tvorivých ľudí, ktorí prinášajú svetu nepoznané novinky, nespája jedna škola, krajina pôvodu či zázemie. To čo majú spoločné, je vnútorný hnací motor, energia, ktorá posúva týchto inovátorov vpred. Ich náskok je v chápaní okolností, vhodných reakciách a nastavení mysle. Dnes už úplne každý z nás ľahko otvorí okno do ich sveta. Môžeme sledovať, ako asi uvažujú, čo je v daný deň témou ich rozhovorov či stretnutí, neraz prezradia aj to, čo jedia. Vybrali sme pre vás štyri zaujímavé osobnosti, ktoré stoja za mnohými novými projektmi.

Elon Musk
Elon Musk v továrni Tesla v kalifornskom Fremonte.
Foto: TASR/AP


Zapálenie pre vec neskrýva štyridsiatnik Elon Musk, ktorý sa narodil v Juhoafrickej republike a ešte v 20.storočí stihol založiť platobnú bránu PayPal, dnes známu po celom svete. Jeho pasiu po novinkách a neustálom posúvaní sa vpred môžete badať na jeho twittri. Ľahko identifikujete nezastaviteľného tvorcu prelomového dopravného prostriedku pod hlavičkou Tesla Motors.

Elon Musk sa svojimi víziami vôbec nedrží pri zemi. Dôkazom toho je založenie súkromnej prepravnej spoločnosti SpaceX, ktorá sa zameriava na cesty do vesmíru. Má za sebou zásobovacie misie na medzinárodnú stanicu ISS alebo vypustenie komerčnej družice na obežnú dráhu Zeme.



Tento mesiac oznámil verejnosti svoj plán vyrobiť a neskôr vypustiť do vesmíru množstvo malých satelitov, ktoré by zabezpečili lacný neobmedzený internet masám na celom svete. Informácia by pod hlavičkou start-upu SpaceX mala vyjsť oficiálne v najbližších 2 mesiacoch. Ako vidno, jeho plány sú veľkorysé a myslí pri nich aj na prospech širokých más.

Peter Thiel
Peter Thiel
Foto: TASR/AP

Rodák z Frankfurtu pôsobí v súčasnosti ako investor a spravuje fondy, ktoré prerozdeľujú miliardy dolárov. Podobne ako Musk stál pri zrode spomínanej platobnej služby. Potom sa vybral na cestu investora, keď v roku 2004 kúpil až 10 percent akcií známej sociálnej siete-Facebook. Jeho inšpiratívne vízie o podnikaní nájdete na Youtube, keď do vyhľadávania zadáte jeho meno.

Fakt, že na svoje vedomosti pohľady na svet nie je skúpy dokazuje vydaním knihy s príznačným názvom „Zero to One. „Táto kniha prináša absolútne nové a čerstvé myšlienky o vytváraní hodnôt,“ povedal o knihe zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg. V publikácii nájdete mnohé myšlienky a vízie človeka, ktorý okrem založenia platobného systému cez internet či investorského fondového programu, spustil aj globálny hostiteľský program pre cestovateľov. Existuje azda ešte niekto povolanejší od koho sa dajú čerpať nápady?

Peter Thiel vysvetľuje ekonomické pravidlá:





Nebojte sa, že, maličké Slovensko je vo svete inovátorov stratené. Nie, nežijú medzi nami len nasledovatelia úspešných. Sú tu aj naši rodáci, ktorí sami pokrok sveta posúvajú vpred.

Rastislav Turek

Rastislav Turek
Foto: FB Rastislav Turek
Jedného z úspešných Slovákov v start-upovom prostredí môžete na twittri nájsť pod prezývkou @Synopsi.

Už v roku 2006 pracoval pre spoločnosť Google na pozícii Security Engineer, neskôr bol aj dva roky poradcom Ministerstva financií pre IT oblasť. Momentálne sa venuje projektom SaveDeo, Pexeso či Reactor.am. Najprogresívnejší z nich, SaveDeo, umožňuje jednoducho sťahovať videá zo služieb ako YouTube, Vimeo a podobne. V posledných mesiacoch si na túto stránku klikli státisíce užívateľov. pridáte ku „followerom“ (nasledovníkom) ambiciózneho Slováka, pôsobiaceho v slnečnej Kalifornii, ľahko sa tak dostanete ku zaujímavým informáciám a trendom z oblasti start-upov a investícií, ktoré by sa ku vám cez bežné média možno ani nedostali.

Ak sa zaujímate o start-upy, investície a inovácie, vedzte, že nepatríte medzi väčšinovú masu - teda minimálne u nás, na Slovensku. Očakávať, že tieto témy nájdete v klasických masových médiách, bude nanajvýš zbytočné.

Michal Truban

Už z tweetu Michala Trubana je jasné, že ak sa pridáte ku „followerom“ zakladateľa webhostingovej firmy s jedinečným zákazníckym prístupom Websupport, dostanú sa ku vám odkazy, ktoré by vás inak minuli. Odkaz zo sociálnej siete Twitter odkazuje na blogový príspevkov od Christopha Janza, jedného z najzásadnejších ľudí v investičnom fonde Point Nine Cap. Ide o „early stage“ investičný fond z Berlína, ktorý investuje do začínajúcich projektov z IT oblasti. Sám Truban sa venuje rozličným projektom s globálnym potenciálom. Za zmienku stojí projekt InHiro, či NiceReply.

NiceReply je služba umožňujúca firmám sledovať kvalitu odpovedí a spokojnosť zákazníkov s helpdeskom spoločnosti. Túto službu využili dokonca spoločnosti ako Vimeo či Eset. V službe InHiro je zakladateľom a momentálne investorom. Start-up bol víťazom súťaže StartUpAwards 2013 a spustil menšiu revolúciu v oblasti hľadania zamestnancov. On-line aplikácia s využitím sociálnych sietí vyhľadá pre zamestnávateľa skutočných hrdinov, ktorí dokážu posunúť celú firmu vpred. Kuriozitou je, že dokonca výkonný riaditeľ Andrej Steiner bol do spoločnosti nájdený cez samotnú službu.

Vedomosti a zručnosti nie sú všetko

V začiatkoch kariéry sa mnohí mladí ľudia na škole alebo mnohokrát aj "svojpomocne" naučia množstvo teoretických ak praktických poznatkov. Odborník v inovačnom svete však upozorňuje, že to k výnimočnosti nestačí. „Zvládať riešiť šikovne a efektívne technické otázky napríklad pri vývoji softvéru je určite veľmi užitočné, ak sa chce človek presadiť v tejto branži. Ak však chce excelovať a priniesť svetu absolútnu novinku, ktorú budú využívať ľudia po celom svete, je potrebné získavať prvotriednu inšpiráciu sledovaním správnych médií a ľudí z praxe. Ide z veľkej časti o nastavenie zmýšľania,“ povedal pre Teraz.sk Michal Suchoba, vizionár a majiteľ investičnej spoločnosti Miller Invest a.s. Stojí za projektami ako City Monitor či TvBay.