Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Kazašskí archeológovia objavili šesťbokú pyramídu starú 3800 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V oblasti sa už predtým podarilo objaviť množstvo hrobov a pamiatok a vykopávky v nej prebiehajú už od roku 2014

Astana 29. septembra (TASR) – Archeológovia tvrdia, že v kazašskej stepi objavili pyramídu v tvare šesťuholníka, ktorá mohla slúžiť ako hrobka príslušníka elity z bronzovej doby, informuje TASR podľa správy servera Live Science.

Ulan Umitkalijev, ktorý vedie vykopávky v danej lokalite, spresnil, že pyramídu sa podarilo nájsť tento rok na nálezisku Kyrykungir nachádzajúcom sa neďaleko východokazašskej obce Toktamys.

V oblasti sa už predtým podarilo objaviť množstvo hrobov a pamiatok a vykopávky v nej prebiehajú už od roku 2014. Nájdený šesťboký objekt vedci označujú ako pyramídu, respektíve stupňovitú pyramídu, ktorá sa ale od známych egyptským monumentov veľmi líši.

Jeho súčasná výška dosahuje zhruba tri metre a predpokladá sa, že mohol slúžiť ako hrobka pre príslušníka, respektíve príslušníkov pravekej elity.

Rádiokarbónovou metódou datovania sa podarilo určiť vek organických zvyškov nájdených v stavbe na približne 3800 rokov, čo znamená, že bola postavená zhruba v 19. storočí pred Kristom. Vonkajšie steny zdobia tzv. petroglyfy, teda obrazy vytvorené na povrchu kameňa dlabaním, tesaním, rezaním či obrusovaním. Zobrazujú rôzne zvieratá, okrem iného aj ťavy a kone.

Konské kosti sa našli aj v tesnej blízkosti stavby a predpokladá sa, že to súvisí s rozšíreným kultom koní praktizovaným v danej oblasti.

Podobné objekty sa už predtým našli v rôznych oblastiach Kazachstanu, predovšetkým v jeho strednej časti. Hoci vonkajší tvar novoobjavenej stavby pripomína šesťbokú pyramídu, vnútorné steny sú oblé a tvoria akési bludisko vedúce k pohrebisku nachádzajúcemu sa v jej strede, uviedol vedúci výskumu Ulan Umitkalijev, šéf katedry archeológie a etnológie na Euroázijskej národnej univerzite L. N. Gumiľova so sídlom v kazašskej Astane.

Zatiaľ nie je jasné, či išlo o krytú alebo otvorenú stavbu. Ak by sa potvrdila existencia strechy, komplex mohol pripomínať staroegyptské kamenné hrobky s plochou strechou nazývané mastaby, z ktorých sa neskôr vyvinuli stupňovité a následne klasické pyramídy.

V lokalite stále prebiehajú vykopávky a pokračujú aj analýzy objavených nálezov. Archeológovia tam doposiaľ našli kúsky keramiky, zlaté ženské náušnice a ďalšie šperky, ale nateraz nie je jasné, či sa v objekte stále nachádzajú aj nejaké ľudské pozostatky.

Kazašskí archeológovia zatiaľ výsledky svojej práce nepublikovali, takže ich ešte nemohli posúdiť nezávislí odborníci.