Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Nobelovu cenu za chémiu získali dvaja Američania a Nemec

Americkí vedci Eric Betzig (vľavo), William E. Moerner (vpravo) a nemecký vedec Stefan W. Hell sa stali 8. októbra 2014 v Štokholme laureátmi tohtoročnej Nobelovej ceny za chémiu za vývoj superrozlišovacej mikroskopie. Foto: TASR/AP

Ocenenie získali za vývoj superrozlišovacej mikroskopie.


Štokholm 8. októbra (TASR) - Americkí vedci Eric Betzig a William Moerner a Nemec Stefan Hell získali dnes v Štokholme Nobelovu cenu za chémiu za vývoj superrozlišovacej fluorescenčnej mikroskopie, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na Švédsku kráľovskú akadémiu vied.

"Vďaka výsledkom ich práce je teraz možné nahliadnuť pomocou optického mikroskopu do nanosveta," uvádza sa vo vyhlásení Švédskej kráľovskej akadémie.

"Dlhý čas boli optické mikroskopy okrem iného obmedzované vlnovou dĺžkou svetla. Vedci boli preto presvedčení, že sa im nikdy nepodarí dosiahnuť vyššie rozlíšenie ako 0,2 mikrometra. Pomocou fluorescenčných molekúl sa však týmto trom bádateľom podarilo túto bariéru prelomiť a preniesť tak optickú mikroskopiu do novej dimenzie, ktorá umožňuje skúmať interakciu molekúl v bunkách v reálnom čase," uviedol ďalej predstaviteľ Švédskej kráľovskej akadémie vied pri príležitosti udelenia tohtoročnej Nobelovej ceny za chémiu.

Eric Betzig pracuje v Lekárskom ústave Howarda Hughesa v americkom Ashburne a William Moerner je profesorom prestížnej Stanfordovej univerzity v americkej Kalifornii. Stefan Hell je riaditeľom Inštitútu Maxa Plancka pre biofyzikálnu chémiu v nemeckom Göttingene.

Cena za chémiu je treťou z každoročne udeľovaných Nobelových cien. Prestížne ocenenia za mimoriadny prínos v oblasti vedy, literatúry a mieru sa v súlade s poslednou vôľou vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela udeľujú od roku 1901.