Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Stále je možné predkladať nominácie do zoznamov kultúrneho dedičstva

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Následne, po nominácii do národného zoznamu, sa dá uchádzať o zápis do celosvetového zoznamu UNESCO.

Bratislava 27. februára (TASR) - Verejnosť môže naďalej posielať návrhy na tohtoročný zápis do dvoch národných zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva. Týka sa to reprezentatívneho zoznamu a zoznamu najlepších spôsobov ochrany. Predkladať nominácie je možné do 2. mája. Výzvu vyhlásilo ministerstvo kultúry.

Reprezentatívny zoznam je súpisom významných prvkov a praktík nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Uchádzať o zápis do celosvetového zoznamu UNESCO sa dá až po tom, ako sa dostanú do národného.

V ňom je v súčasnosti 11 prvkov, a to fujara, Radvanský jarmok, aušusnícke služby špaňodolinských baníkov, Terchovská muzika, tradičné ručné zvonenie na zvony, čičmianske ornamenty, banskoštiavnický salamandrový sprievod, tradičné bábkarstvo na Slovensku, gajdy a gajdošská tradícia. Za minulý rok k nim pribudla modrotlač a horehronský viachlasný spev.

Fujara, Terchovská muzika a gajdy sú aj v svetovom zozname UNESCO. O zápis doň sa usiluje horehronský viachlasný spev a v spoločnej nominácii s Českou republikou tradičné bábkarstvo.

Ministerstvo začiatkom roka otvorilo nový zoznam, a to najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva. Do neho sa ako prvá dostala Škola remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV).

Zaradením do zoznamu sa v podstate prejavuje uznanie mimoriadnym programom, projektom a aktivitám, ktoré príkladným spôsobom podporujú ochranu a rozvoj nehmotného kultúrneho dedičstva.

Návrhy môžu predkladať právnické i fyzické osoby, štátne kultúrne a spoločenské inštitúcie, občianske združenia, nadácie a ďalšie mimovládne organizácie, ako aj lokálne spoločenstvá.