Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Poplach na ISS spôsobil zrejme počítačový problém, únik sa nepotvrdil

Na snímke NASA pohľad z medzinárodnej vesmírnej stanice ISS, archívne foto Foto: TASR/AP

Keď zaznel poplach, astronauti si dali kyslíkové masky a prešli do ruskej časti, priechod medzi oboma časťami hermeticky uzavreli.

Moskva 14. januára (TASR) - Údajný únik nebezpečných látok z chladiaceho systému Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktorý si dnes o 9.44 h SEČ vynútil bezprecedentnú evakuáciu astronautov z americkej do ruskej časti základne, sa podľa vyjadrenia NASA nepotvrdil.

"Žiadna známka úniku," informovala NASA na Twitteri. Neskôr uviedla, že to bol zrejme počítačový problém, ktorý vyvolal poplach naznačujúci možný toxický únik.




O niekoľko minút kontrola misie vyhlásila koniec poplachu, keď sa však objavili dôkazy o možnom úniku toxických látok, poslala astronautov znova na ruskú stranu.

Vysoko toxický tekutý amoniak sa používa pri ochladzovaní elektroniky. Letoví kontrolóri sa pôvodne obávali, že sa dostal do systému vody na stanici. Teraz si myslia, že vinníkom poplachu bola chybná karta v boxe počítačového relé.

Keď zaznel poplach, astronauti si dali kyslíkové masky a prešli do ruskej časti, priechod medzi oboma časťami hermeticky uzavreli. Súčasne letoví kontrolóri Johnsonovho kozmického centra NASA v Houstone odpojili všetky prístroje, ktoré bolo možné odpojiť.

Manažér kozmického programu Mike Suffredini povedal, že hoci je to pre šesticu astronautov, medzi ktorými sú dve ženy, nepraktické, zostanú všetci na ruskej strane v troch relatívne malých priestoroch. Kontrolóri dúfajú, že poplach definitívne odvolajú dnes v noci.

Predtým však chcú inžinieri pochopiť zlyhanie počítača a potvrdiť, že "systém je nepriedušný", povedal Suffredini v televízii NASA.

ISS nebola počas svojho približne 14-ročného fungovania ešte nikdy opustená. Jej obyvatelia sa príležitostne uchýlili do "záchranných člnov" kapsuly Sojuz, keď sa v tesnej blízkosti stanice vyskytol kozmický odpad na obežnej dráhe. Tentoraz išli do jedného z troch ruských modulov, ako majú nacvičené pre mimoriadne prípady, a nie do dvoch pripojených kapsulí Sojuzu.