Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

V SAV budú dnes rozhodovať o odvolaní predsedu J. Pastoreka

Tlačová konferencia Slovenskej akadémie vied (SAV) pri príležitosti slávnostného dokončenia hrubej stavby Pavilónu materiálových vied v rámci budovania Centra aplikovaného výskumu nových materiálov a transferu technológií 31. marca 2014 v Bratislave. Na predseda SAV Jaromír Pastorek. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa vedeckého pracovníka SAV Mateja Stana sa nespokojnosť s predsedom vo vedeckej inštitúcii hromadí už dlhší čas a problémom nie je len budúcoročný rozpočet.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Časť vedeckých pracovníkov Slovenskej akadémie vied (SAV) je nespokojná s jej predsedom Jaromírom Pastorekom. Nadnes preto zvolali mimoriadny snem, ktorý sa začne o 12.30 h v priestoroch Fyzikálneho ústavu SAV v Bratislave. TASR to potvrdila hovorkyňa SAV Michaela Španková.

Na mimoriadnom sneme akadémie sa bude hlasovať aj o odvolaní jej predsedníctva. Podľa vedeckého pracovníka SAV Mateja Stana sa nespokojnosť s predsedom vo vedeckej inštitúcii hromadí už dlhší čas a problémom nie je len budúcoročný rozpočet. "Financie určite nie sú jediným dôvodom. Kumulujú sa tam totiž veci, niektorí preto stratili trpezlivosť a nemajú pocit, že by nás Pastorek zastupoval tak, ako by mal," uviedol pre TASR uplynulý týždeň Stano.

Pastorek ešte v stredu (17.12) spolu so zástupcami ministerstva vnútra a školstva pred členmi Snemu SAV hovorili o rozpočte pre rok 2015 a reforme ESO, ktorá sa dotkne aj vedeckej inštitúcie. "Vysvetľoval som, ako to je s rozpočtom a tiež reformou ESO. Podpredseda vlády a minister vnútra bol ochotný prísť pred členov snemu. Sám sa ponúkol vysvetliť, že to myslia s reformou v prospech akadémie. Vysvetlil takisto aj niektoré iné opatrenia, že nemajú záujem o likvidáciu, ale vyzývajú skôr na stabilitu," priblížil pre TASR Pastorek.

Na otázku, či má podporu u ministrov, nepovedal. Uviedol, že jeho zotrvanie vo funkcii je na rozhodnutí snemu. "SAV sa nachádza v období transformácie a ministri odporúčajú v tomto prechodnom období, aby bola vnútorná stabilita SAV," zdôraznil Pastorek.

Snem, ktorý tvoria zástupcovia každého ústavu akadémie, môže na svojom zasadnutí odsúhlasiť návrh na odvolanie predsedu SAV. Toho môže zbaviť funkcie iba prezident SR.

Jaromír Pastorek je na čele SAV od roku 2009. Od roku 2013 mu plynie druhé funkčné obdobie.