Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Stredoškoláci sa môžu prihlásiť do súťaže BARSIV, víťaz pôjde do Indie

Na snímke tím nadaných slovenských stredoškoláko. Foto: TASR – Roman Hanc

Práce vyhodnotí odborná porota a do finále vyberie päť najlepších tímov.

Bratislava 25. januára (TASR) - Stredoškoláci sa môžu prihlásiť do vedeckej súťaže BARSIV 2024. Najlepšie tímy postúpia do finále na zámku v Smoleniciach, kde absolvujú štvordňové sústredenie spojené so školením od vedcov a odborníkov na prežitie. Víťazov čaká letná mesačná vedecká výprava do Indie. Slovenská akadémia vied (SAV) o tom informuje na svojom webe.

Prihlásiť sa môžu trojčlenné tímy stredoškolákov. Ich úlohou je v prvom kole vypracovať viaceré teoretické a praktické úlohy, ktoré majú preveriť ich usilovnosť, vynaliezavosť, názory a reakcie na neriešiteľné úlohy. Termín odovzdania je do 14. apríla.

Práce vyhodnotí odborná porota a do finále vyberie päť najlepších tímov. "Na sústredení na Smolenickom zámku preveríme odolnosť finalistov a ich schopnosť riešiť praktické úlohy. Zistíme tiež, ako vedia sami seba organizovať, spolupracovať a férovo súťažiť a pomáhať konkurencii," doplnil vedúci organizačného tímu súťaže Peter Vršanský z Ústavu zoológie SAV s tým, že sústredenie sa má uskutočniť v máji.

Zo sústredenia vzíde víťazný tím, ktorému bude v spolupráci s indickými vedcami komplexne hradená vedecká výprava. Víťazi budú mať možnosť prežiť mesiac v prírode, navštívia lesy, budú stopovať šelmy, zaznamenávať živočíchy neznáme pre vedu, prispejú k ochrane, pomôžu medzinárodným vedeckým tímom a zúčastnia sa vykopávok fosílií vo vrstvách s dinosaurami.