Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia UNESCO a veda

Študenti STU vyvinuli prístoj, ktorý pomáha ľuďom udržať sa v kondícii

Na snímke bežci počas 26. ročníka Silvestrovského behu v Bratislave 31. decembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Monitorovací prístroj, ktorý pomáha človeku udržiavať sa v kondícii tým, že sleduje, či má počas dňa dostatok fyzickej aktivity, vyvinuli študenti a vedeckí pracovníci STU v Bratislave.

Bratislava 7. januára (TASR) - Monitorovací prístroj, ktorý pomáha človeku udržiavať sa v kondícii tým, že sleduje, či má počas dňa dostatok fyzickej aktivity, vyvinuli študenti a vedeckí pracovníci v Ústave elektroniky a fotoniky Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by mal dospelý človek za týždeň vykonávať aspoň 150 minút stredne náročnej aeróbnej fyzickej aktivity, pri deťoch je to o 90 minút menej. Vďaka monitorovaciemu zariadeniu s názvom FitLock vidí jeho majiteľ, koľko mu ešte chýba k naplneniu denného plánu fyzických aktivít.

"Pomocou mobilnej aplikácie taktiež môže sledovať spálené kalórie a rôzne štatistiky pohybu," spresnila Settey Hajdúchová.

Aplikácia poskytuje aj individuálne nastavenie pohybových cieľov. Disponuje aj funkciou blokovania hier na počítači, tablete či smart telefónoch pre deti. Tie sa podľa manažérky pre komunikáciu STU otvoria až potom, keď dieťa splní rodičom stanovený čas fyzickej aktivity.

Tím vedcov aktuálne prezentuje svoj najnovší projekt verejnosti na crowdfundingovej platforme Indiegogo.