Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO uznáva, že poézia zodpovedá osobným a spoločenským potrebám

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Svetový deň poézie má viesť aj malých vydavateľov k tomu, aby sa nebáli podporiť poetické duše publikovaním ich zbierok.

Paríž 19. marca (TASR) - Podporiť čítanie básnických diel a ich vydávanie je cieľom Svetového dňa poézie, ktorý pripadá na 21. marca. Na národných úrovniach sa tento deň má stať zdrojom nových impulzov na básnickú tvorbu, vhodné je v ten deň vyjadriť uznanie básnikom.

Svetový deň poézie má viesť aj malých vydavateľov k tomu, aby sa nebáli podporiť "poetické duše" publikovaním ich zbierok. Organizátori umeleckých večierkov by nemali zabudnúť na recitály, ktoré v niektorých štátoch priťahujú čoraz väčšie publikum, ani na autorské čítania poézie, či inú formu jej prezentácie. V neposlednom rade treba hľadať spôsoby, ako pomôcť dialógu poézie s ostatnými druhmi umení, napríklad hudbou, výtvarným umením, ale aj tancom a divadlom.

Na 30. zasadnutí Generálnej konferencie Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v októbri a novembri 1999 v Paríži vyhlásili 21. marec za Svetový deň poézie. Všade na svete má 21. marec povzbudiť rôzne iniciatívy podnecujúce umeleckú tvorbu vrátane poetickej. Písanie básní je spôsob, ako zveľaďovať rodný jazyk.

UNESCO uznáva, že poézia zodpovedá osobným a spoločenským potrebám. Aj cez poéziu možno nadväzovať priateľské vzťahy a odovzdávať si prežité skúsenosti, a to inak ako "pragmatickým" jazykom či v súčasnosti i prostredníctvom počítačov a rôznych sociálnych sietí.