Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

V zozname kultúrneho dedičstva UNESCO je aj nemecká organová tradícia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Svetová kultúrna organizácia v zdôvodnení poukázala na jedinečnosť organovej tradície v Nemecku, kde sa príslušné znalosti odovzdávajú z generácie na generáciu.

Berlín 7. decembra (TASR) - Nemeckí organári privítali vo štvrtok rozhodnutie Výboru Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradiť ich remeslo a organovú hudbu na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Svetová kultúrna organizácia v zdôvodnení poukázala na jedinečnosť organovej tradície v Nemecku, kde sa príslušné znalosti odovzdávajú z generácie na generáciu, informovala agentúra DPA.

"Organová hudba je univerzálnym jazykom, ktorý pestuje medzináboženské porozumenie," vyhlásilo UNESCO v rámci prebiehajúceho zasadnutia na juhokórejskom ostrove Čedžu.

Žiadosti Nemecka o zaradenie do zoznamu predchádzali "desaťročia práce muzikológov, organistov a odborníkov na organy", povedal pre DPA popredný expert Michael Kaufmann. Štvrtkový úspech musí podľa neho viesť k sprístupneniu "personálnych a finančných zdrojov" na udržanie a rozvoj organovej tradície.

Podľa údajov UNESCO sa v Nemecku v súčasnosti nachádza približne 50.000 píšťalových organov, predovšetkým v kostoloch a koncertných sieňach, ako aj 400 organárskych dielní zamestnávajúcich zhruba 2800 ľudí.

Medzi novými položkami na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO sú aj karneval vo švajčiarskom Bazileji, tradícia jazdenia na koni v Kirgizsku, lodiarstvo v Indonézii, pečenie pizze v talianskom Neapole či viachlasný spev na slovenskom Horehroní.