Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO zdôrazňuje hodnotu filozofie pre rozvoj ľudského myslenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Do podujatí k Svetovému dňu filozofie sa tradične zapájajú univerzity, filozofovia, študenti a filozofické spoločnosti v rôznych krajinách sveta vrátane Slovenska.

Paríž/New York 16. novembra (TASR) - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zdôraznila trvalú hodnotu filozofie pre rozvoj ľudského myslenia, pre každú kultúru a pre každého jedinca. UNESCO to uviedlo na svojej webovej stránke pri príležitosti Svetového dňa filozofie, ktorý pripadá na tretí štvrtok v novembri. V roku 2017 je ním 16. november.

Do podujatí k Svetovému dňu filozofie sa tradične zapájajú univerzity, filozofovia, študenti a filozofické spoločnosti v rôznych krajinách sveta vrátane Slovenska. Kultúrna asociácia Nová Akropolis pripravila na 16. novembra v Bratislave prednášku na tému: HOVORME O... etapách a zákonitostiach v ľudskom živote. V Košiciach pri príležitosti Svetového dňa filozofie je v priestoroch Novej Akropoly pripravený Deň otvorených dverí. Podrobnejšie informácie sú na webovej stránke asociácie.

Svetový deň filozofie vyhlásilo UNESCO v roku 2005 s tým, aby zdôrazňovalo dôležitosť tejto disciplíny - filozofie -, a to najmä medzi mladými ľuďmi. Zároveň UNESCO položilo akcent na skutočnosť, že "filozofia je disciplínou, ktorá podnecuje kritické a nezávislé myslenie a zároveň prostredníctvom filozofie sa ľudia na svete môžu lepšie navzájom pochopiť a podporovať toleranciu a mier". UNESCO podporuje vyučovanie a iné formy šírenia filozofie.

Popri tom UNESCO je za vydávanie filozofických štúdií na medzinárodnej úrovni, koordinuje aktivity združení filozofov, povzbudzuje kontakty univerzít, stavia sa za stretnutia filozofov z rôznych krajín a prihovára sa za vydávanie medzinárodných publikácií i za výmenu študentov a vyučujúcich z odborov filozofie na vysokých školách.

Filozofia sa definuje najmä ako túžba po poznaní, láska k múdrosti či hľadanie múdrosti.