Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO zriadila online databázu prípadov zavraždených novinárov

Na archívnej snímke zo 17. októbra 2016 je logo Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru pred vstupom do sídla UNESCO v Paríži. Foto: TASR/AP

UNESCO spresnilo, že v súčasnosti má informácie o 1293 novinároch zabitých od roku 1993, pričom 80 z nich bolo zavraždených v roku 2018.

Paríž 7. novembra (TASR) - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zriadila informačné centrum zamerané na prípady zavraždených novinárov, ktoré na svojich webových stránkach zverejňuje údaje o pokroku dosiahnutom pri ich vyšetrovaní. V databáze budú prípady vrážd novinárov alebo pracovníkov médií zo všetkých krajín sveta.

UNESCO spresnilo, že v súčasnosti má informácie o 1293 novinároch zabitých od roku 1993, pričom 80 z nich bolo zavraždených v roku 2018.

Založenie informačného Centra na monitorovanie prípadov zavraždených novinárov (OKJ) je ďalším pokusom o zmenu "tradície" existujúcej v mnohých krajinách, podľa ktorej sú objednávatelia a dokonca aj samotní vykonávatelia zločinov "nenájdení", uvádza sa v správe UNESCO.

Konštatuje sa v nej tiež, že osoby, ktoré nariadili či zavraždili novinárov, zostávajú v 89 percentách prípadov nepotrestaní.

V tlačovej správe UNESCO sa okrem toho píše, že v priemere dochádza k vražde novinára či pracovníka médií raz za štyri dni. "Tieto úmrtia sú tragickým dôkazom rizík, ktorým mnohí novinári čelia pri výkone svojho povolania".

Online databáza umožní novinárom, analytikom či širokej verejnosti vyhľadávať si základné informácie o zavraždených novinároch a sledovať postup vyšetrovania, pričom v niektorých prípadoch obsahuje aj oficiálne dokumenty poskytnuté políciou či justíciou toho-ktorého štátu. Profily jednotlivých krajín poskytujú záujemcom informácie, na základe ktorých je možné vyhodnotiť "mieru beztrestnosti" za zločiny spáchané na novinároch.

UNESCO ako agentúra OSN zodpovedná za podporu slobody prejavu a bezpečnosti novinárov monitoruje trestné činy spáchané na novinároch a pomáha členským štátom čeliť v súčasnosti rozšírenému stavu beztrestnosti za tieto útoky.