Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Jozef Karol Hell zachránil svojimi strojmi baníctvo v B. Štiavnici

ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Bol to konštruktér banských čerpacích strojov, vynálezca a hlavný strojný majster baní v Banskej Štiavnici.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Jozef Karol Hell, konštruktér banských čerpacích strojov, vynálezca a hlavný strojný majster baní v Banskej Štiavnici je výraznou osobnosťou tamojšieho baníctva. Presný dátum jeho narodenia nie je doložený a uvádza sa 12., 15. aj 16. máj 1713. Písomný záznam je len o dátume krstu 16. mája 1713.

Jozef Karol Hell sa po absolvovaní školy učil v Banskej Štiavnici u svojho otca Mateja Kornela Hella stavať a udržiavať čerpacie a dopravné banské stroje. V roku 1737 začal študovať na banskej škole mechaniku a hydrauliku u profesora Samuela Mikovíniho. Už o rok na to bol pomocníkom svojho otca, ktorý pracoval na odvodňovaní štiavnických baní v službách banskej komory. Neskôr pracoval ako strojmajster. Po smrti otca sa v roku 1744 stal hlavným strojmajstrom erárnych baní v Banskej Štiavnici. Pričinil sa o to, že používaná banská technika v banskoštiavnickej oblasti patrila v 18. storočí k najpokrokovejším v Európe.

Podobne ako jeho otec sa venoval stavbe vodných nádrží a ich opravám, teda zabezpečeniu energie pre banské zariadenia. Jeho najväčším prínosom však boli vynálezy čerpacích strojov, ktoré boli podstatne výkonnejšie a spotrebovali omnoho menej vody ako dovtedy používané zariadenia.

Už ako dvadsaťpäťročný postavil pákový vodoťažný stroj (celý z dreva), ktorý dokázal za minútu odčerpať takmer 200 litrov vody do výšky vyše 80 metrov. Úplný prevrat v dovtedajšej technike však priniesli Hellove vodostĺpcové stroje, ktoré boli priekopnícke v tom, že prvý raz v nich využil na pohon stlačený vzduch.

Okrem čerpacích strojov staval tiež požiarne striekačky a drvičky rúd. Hell skonštruoval aj zariadenie na čistenie vzduchu v baniach a na čerpanie čerstvého vzduchu do podzemia.

Jeho stroje sa postupne rozšírili do ďalších európskych krajín. Hellove konštrukčné prvky využili v 19. storočí aj v zatopených baniach americkej Arizony. Hellov konštrukčný princíp sa používa dodnes na ropných poliach, kde sa však už nepracuje so stlačeným vzduchom, ale so stlačeným zemným plynom.

Jozef Karol Hell zomrel 11. marca 1789 v Banskej Štiavnici vo veku 75 rokov.