Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

SAV sa venuje výskumu pokročilých kompozitných keramických materiálov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ako podotkol Tatarko, jedinečný prínos spočíval v tom, že vplyvom reakcie počas spekania vytvorili taveninu, z ktorej precipitovali zrná karbidu kremičitého.

Bratislava 2. januára (TASR) - Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa venujú výskumu pokročilých kompozitných keramických materiálov na báze karbidu kremičitého (SiC). Sú považované za jedny z najdôležitejších konštrukčných keramických materiálov pre jadrový a vesmírny priemysel. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

"Keďže je výroba veľkých rozmerov a komplexných tvarov z týchto materiálov veľmi náročná, vedci z oddelenia keramiky na Ústave anorganickej chémie (ÚACH) SAV sa venujú vývoju inovatívnych spôsobov ich spájania," priblížil Peter Tatarko z ÚACH SAV.

V spolupráci s čínskymi kolegami sa podľa jeho slov podarilo navrhnúť a pripraviť nové vrstevnaté ternárne karbidy na báze SiC a prvkov vzácnych zemín (RE) syntézou v roztavenej soli. Tieto nové ternárne karbidy (RE3Si2C2) boli potom použité ako spojivo pre materiály na báze SiC.

Ako podotkol Tatarko, jedinečný prínos spočíval v tom, že vplyvom reakcie počas spekania vytvorili taveninu, z ktorej precipitovali zrná karbidu kremičitého. Vďaka prítomnosti tekutej fázy došlo podľa jeho slov k ich úplnému zhutneniu so základným materiálom za vzniku takmer bezšvového spoja.

"Týmto spôsobom spojené komponenty vykázali úplne rovnaké vlastnosti ako pôvodný monolitný materiál. Výsledok sme publikovali v sérii prác v časopisoch zameraných na vývoj keramických materiálov - Journal of the European Ceramic Society alebo Journal of American Ceramic Society," dodal.