Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Žralok Megalodon bol v skutočnosti pomerne štíhly, naznačuje výskum

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Neil Hammerschlag

Megalodon vyhynul pred približne 3,6 miliónmi rokov. Na základe predchádzajúceho výskumu panovala predstava, že mal 20 metrov a zavalitým tvarom tela pripomínal súčasného žraloka modrého.

Washington 22. januára (TASR) – Prehistorický žralok Megalodon je považovaný za jedného z najstrašidelnejších tvorov na svete. Nová štúdia však naznačuje, že doterajšie predstavy o jeho podobe neboli správne. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Megalodon vyhynul pred približne 3,6 miliónmi rokov. Na základe predchádzajúceho výskumu panovala predstava, že mal 20 metrov a zavalitým tvarom tela pripomínal súčasného žraloka modrého. V takejto podobe ho zobrazovali aj filmári.

Megalodon bol však pravdepodobne výrazne štíhlejší, vyplýva so štúdie v odbornom žurnále Palaeontologia Electronica. Jej autorom je medzinárodný tím vedcov pod vedením biológa Phillipa Sternesa z Kalifornskej univerzity v Riverside. Namiesto zavalitého žraloka modrého mohol pripomínať skôr žraloka mako.

"Stále by to bol impozantný predátor na vrchole pravekého potravinového reťazca, no vzhľadom na nové vedomosti o jeho tele (môžeme povedať, že) by sa správal odlišne," uviedol Sternes.

Dobrou správou pre ľudí trpiacich strachom zo žralokov (selachofóbiou) môže byť to, že s týmto tvarom tela zrejme nebol až taký dobrý plavec ako súčasný žralok modrý, uvádza spoluautor štúdie a paleobiológ Kenshu Shimada z DePaulovej univerzity v Chicagu. Horšou správou pre nich je, že mal ešte väčšiu dĺžku, ako pôvodne odhadovaných 20 metrov.

Odlišný tvar jeho tela by mohol pomôcť vyriešiť aj záhadu vyhynutia megalodona.

"Som presvedčený, že vyhynutie (megalodona) spôsobila kombinácia faktorov. Jedným z nich mohol byť nástup žraloka modrého. Ten mohol byť ešte vrtkejší a lepší predátor ako megalodon," vysvetľuje Sternes.

Na presné určenie tvaru tela megalodona je potrebný nález lepšie zachovanej a kompletnej kostry. Dnes vedci vychádzajú iba zo skamenelých zubov a stavcov, čo naďalej môže dráždiť našu predstavivosť.