Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prezidentské voľby

Čaputová pre ČT: Je dôležité snažiť sa o pravdivú a korektnú politiku

Na archivnej snímke kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová vo volebnej centrále po 2. kole prezidentských volieb 30. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Exkluzívny polhodinový rozhovor s nastávajúcou slovenskou prezidentkou - právničkou a občianskou aktivistkou - urobil v Bratislave spravodajca ČT Michal Kubal.

Bratislava/Praha 31. marca (TASR) - Budúca historicky prvá prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová má deň po svojom zvolení predovšetkým pocit zodpovednosti. V exkluzívnom rozhovore pre Českú televíziu (ČT) tiež v nedeľu povedala, že sa bude snažiť osloviť aj tých občanov Slovenska, ktorí ju nevolili. Zároveň sa bude podľa svojich slov usilovať o pravdivú a korektnú politiku.

Exkluzívny polhodinový rozhovor s nastávajúcou slovenskou prezidentkou - právničkou a občianskou aktivistkou - urobil v Bratislave spravodajca ČT Michal Kubal.

Čaputová v interview okrem iného uviedla, že svoje zvolenie vníma ako mandát, ktorý je v tomto období na Slovensku veľmi dôležitý, a cíti najmä zodpovednosť.

O tom, či bude v prezidentských voľbách úspešná, mala Čaputová pochybnosti. "Ja som bola dlho kandidátkou, ktorá bola niekoľko mesiacov na ôsmom mieste. V porovnaní s inými kandidátmi som vychádzala z pozície veľmi nízkej miery poznateľnosti," vysvetlila. Podľa jej ďalších slov si veľmi váži, že sa situácia zmenila - po prvých televíznych diskusiách a odstúpení ďalšieho prezidentského kandidáta Roberta Mistríka v jej prospech.

Ako prezidentka chce Čaputová viesť vecnú debatu aj so svojimi odporcami a názorovými oponentmi. "Budem veľmi rada, ak budeme schopní odosobniť sa od možno osobných výhrad," uviedla. Ako vysvetlila, chce presadiť konštruktívny a "pokojnejší štýl komunikácie než strašenie, hrozby a zvyšovanie hlasu".

Budúca slovenská prezidenta tiež vyhlásila, že Roberta Fica by znovu vymenovala za premiéra, ak by mal v parlamente väčšinu. Za ústavného sudcu ho však nevymenuje, doplnila Čaputová.

Kubal položil Čaputovej otázku aj o nízkej volebnej účasti, ktorá v sobotu druhé kolo prezidentských volieb v SR sprevádzala. Ich víťazka pripustila, že do určitej miery za nízkou účasťou môže stáť aj to, že voliči, ktorí v prvom kole volieb stratili svojho kandidáta, sa na ňu ani na súpera Maroša Šefčoviča nedokázali dôverou napojiť.

"Zároveň to vnímam tak, že nižšia účasť vo voľbách možno súvisí s krízou dôvery verejnosti v politiku. Možno je frustrácia u niektorých ľudí natoľko silná, že si povedia, že to vôbec nemá zmysel, bez ohľadu na to, kto tam je," myslí si Čaputová, ktorú citoval spravodajský portál ČT24. "Možno mohlo zohrať rolu i to, že som v prvom kole získala pomerne veľký náskok a niektorí moji voliči si povedali, že je to v pohode," dodala.

Čaputová už dala najavo, že chce dodržať tradíciu a že jej prvá zahraničná cesta v prezidentskom úrade bude viesť do Česka. "Českú republiku vnímam ako bratský národ. Máme spoločnú históriu," uviedla.