Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Harabin: Mojimi prioritami sú suverenita Slovenska a právny štát

Na snímke prezidentský kandidát Štefan Harabin počas predstavenia loga, sloganu a programu v Bratislave 28. januára 2019. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Harabin sľubuje, že bude mať vždy na zreteli spravodlivý právny štát pre každého.

Bratislava 28. januára (TASR) – Za Slovensko, tradície a právny štát. S týmto heslom vstupuje do boja o prezidentské kreslo sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Ak uspeje v blížiacich sa prezidentských voľbách, v štáte chce urobiť poriadok. Deklaruje, že chce byť nezávislým a nestraníckym prezidentom. Vyhlásil to na pondelkovej tlačovej konferencii.

Harabin sľubuje, že bude mať vždy na zreteli spravodlivý právny štát pre každého. "Ponúkam alternatívu proti arogancii moci a nespravodlivosti. Budem striktne dodržiavať najvyššie postavený právny predpis, Ústavu SR, a dohliadať na to, aby sa po nej nešliapalo," uviedol s tým, že slovenský prezident sa nemôže riadiť pokynmi a odporúčaniami zo zahraničia.



Spoločnosti sa podľa kandidáta umelo podsúvajú informácie o obmedzených právomociach prezidenta SR. S tým však Harabin nesúhlasí a vysvetľuje, že prezident má okrem reprezentovania SR aj ústavné oprávnenia a aj povinnosti, aby svojimi rozhodovaniami zabezpečoval riadny chod ústavných orgánov.

Harabin deklaruje, že ak bude prezidentom, nepodpíše programového vyhlásenie vlády bez zakotvených zmien, ktoré vyžaduje. Týkajú sa napríklad sociálnej oblasti. "Urobím všetko preto, aby sa vrátili domov občania, ktorí sa vysťahovali do zahraničia za prácou," tvrdí kandidát. Podporovať chce aj národné tradície a kresťanstvo. Vypovedať plánuje Istanbulský dohovor či Globálny pakt OSN o utečencoch, pretože dokumenty podľa neho likvidujú ústavu a štátnosť SR. Harabin tvrdí, že nerokuje a ani rokovať nebude s nijakou politickou stranou o podpore vo voľbách.



Voľby prezidenta SR sa budú konať 16. marca. V prípade nezvolenia hlavy štátu v prvom kole sa uskutoční druhé, ktoré sa bude konať 30. marca.