Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

M. Šefčovič chce byť prezidentom celospoločenského zmieru

Na archívnej snímke Maroš Šefčovič. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Šefčovič sa chce v kampani sústrediť na šesť priorít.

Bratislava 31. januára (TASR) - Prezidentom celospoločenského zmieru chce byť kandidát na hlavu štátu Maroš Šefčovič, ktorý vo štvrtok odovzdal v parlamentnej podateľni 47 podpisov poslancov za Smer-SD. Minimálny počet podpisov od členov zákonodarného zboru potrebných na kandidatúru je 15.

Šefčovič sa chce v kampani sústrediť na šesť priorít. Prvá je, že chce byť prezidentom s ľudskou tvárou, čo najbližšie k ľuďom. Druhou prioritou Šefčoviča je to, aby ako hlava štátu robil maximum pre posilnenie sociálneho rozmeru našej spoločnosti. Treťou prioritou je, aby bol prezidentom prosperujúceho a moderného Slovenska. "Podpora rodiny, vytvorenie pohodlia pre neúplné rodiny, sú jedným z podstatných prostriedkov na to, ako zabrániť strate identity Európy. Nikdy nepodpíšem zákony, ktoré by zrušili vlaky a obedy zadarmo," deklaroval s tým, že urobí všetko, aby vznikajúca európska agentúra pre prácu mala sídlo na Slovensku.

Štvrtou prioritou je zakotvenie Slovenska v Európe. "Som pripravený využiť všetky moje kontakty a skúsenosti, aby sme jednoznačne garantovali miesto Slovenska pri tom najdôležitejšom stole a boli aktívnym a úspešným členom EÚ," avizuje.

Piatou prioritou Šefčoviča je spomínaná ambícia byť prezidentom celospoločenského zmieru. "Dnes viac ako inokedy spoločnosť a politická scéna potrebujú vrátiť sa k normálnej politike a komunikácii. Cítim, ako je Slovensko oslabené až vyčerpané politickými zápasmi, ktoré nahrávajú radikálnym politikom," podotkol. Podľa jeho slov Slovensko v súčasnosti nepotrebuje prezidenta, ktorý iba vyjadruje nezávislosť od politických strán. "Musí priniesť aj niečo navyše, a to sú vízia a témy," odkázal.

Šiesty záväzok súvisí s jeho manželkou Helenou, ktorá je pripravená stať sa dôstojnou prvou dámou a chce sa venovať slabším.

Šefčovič vo štvrtok na otázky novinárov neodpovedal, vopred avizoval, že pôjde len o vyhlásenie. Zároveň sľúbil, že v pondelok (4.2.) zorganizuje oficiálnu tlačovú konferenciu, kde zodpovie všetky otázky bez ohľadu na dĺžku trvania brífingu.