Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Profil prezidentského kandidáta Roberta Mistríka

Robert Mistrík, archívna snímka. Foto: TASR Dušan Hein

Kandidujú B. Bugár, Z. Čaputová, M. Daňo, Š. Harabin, E. Chmelár, M. Kotleba, M. Krajniak, J. Menyhárt, F. Mikloško, R. Mistrík, M. Šefčovič, R. Švec, B. Tauchmannová, J. Zábojník a I. Zuzula.

Bratislava 1. februára (TASR) - Voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR) sa budú konať v sobotu 16. marca a prípadné druhé kolo volieb bude 30. marca. Návrhy kandidátov bolo možné doručovať do 31. januára 2019 do polnoci.

Pri tejto príležitosti prináša TASR profily prezidentských kandidátov.

Vedec a podnikateľ Robert Mistrík, spoluzakladateľ a bývalý člen strany Sloboda a Solidarita (SaS), oficiálne oznámil 15. mája 2018, že sa chce uchádzať o prezidentský post. Petíciu s podpismi potrebnými na svoju prezidentskú kandidatúru odovzdal v Národnej rade (NR) Slovenskej republiky 11. januára 2019. Kandiduje ako občiansky kandidát s podporou dvoch strán SaS a Spolu - občianska demokracia.

Robert Mistrík sa narodil 13. augusta 1966 v Banskej Bystrici, ale detstvo prežil aj na Donovaloch v osade Mistríky, z ktorej pochádzajú viacerí jeho príbuzní. Záujem o prírodné vedy sa u budúceho vedca - chemika prejavil už na základnej škole. Ako ôsmak sa zúčastnil na chemickej olympiáde a vyhral krajské kolo, čo ho presvedčilo zostať chémii verný aj počas ďalšieho štúdia. Po maturite na Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici začal študovať na Chemicko-technologickej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave odbor analytická chémia. Fakultu ukončil v roku 1991 a následne odišiel na Viedenskú univerzitu, kde v roku 1994 získal akademický titul Dr. (PhD.). Vo vedeckej práci pokračoval v Spojených štátoch amerických (USA) na National Institute of Standards and Technology (NIST), kde strávil takmer tri roky.

Po návrate na Slovensko založil Ing. Robert Mistrík, PhD., v roku 1998 spoločnosť HighChem, ktorá sa venuje výskumu v oblastiach hmotnostnej spektrometrie, biochémie, farmácie, potravinárstva či kriminalistiky. Spoločnosť vyvinula napríklad aj unikátnu databázu s názvom mzCloud, ktorá umožňuje identifikáciu ľudských metabolitov, liečiv, dopingových látok a environmentálnych kontaminantov. Medzi jej používateľov patria firmy ako Apple, Nike, Coca-Cola a stovky ďalších.

K úspechom Roberta Mistríka ako vedca možno zaradiť získanie patentu, ktorý je základom pre hľadanie nových diagnostických markerov zákerných chorôb. V roku 2009 sa stal laureátom vedeckej ceny Hlava roka za najvýznamnejšiu inováciu. Za člena riaditeľov svetovej Metabolomickej spoločnosti bol zvolený v roku 2012 a opätovne zvolený v roku 2014. V roku 2016 publikoval spolu s lídrami v oblasti metabolomiky článok v časopise Nature Biotechnology, ktorý sa považuje za jeden z najvýznamnejších vedeckých časopisov na svete.

Výraznou mierou sa podieľal aj na očistení mena slovenského atléta - chodca, olympijského víťaza Mateja Tótha, ktorého v roku 2017 obvinili z dopingu. Robert Mistrík bol členom tímu, ktorému sa na základe expertných posudkov podarilo vyvrátiť všetky podozrenia z toho, že by Matej Tóth užíval nedovolené prostriedky. Analýzy expertného tímu uznala aj Medzinárodná atletická federácia (IAAF) a obvinenie zrušila.

Okrem vedeckej práce sa Robert Mistrík angažoval aj v politickej oblasti. V roku 2009 spoluzakladal SaS, ktorej členom bol do roku 2012. Patril aj k popredným kritikom spôsobu prerozdeľovania eurofondov na vedu a výskum v čase, keď bol ministrom školstva Peter Plavčan (nominant SNS).

Robert Mistrík, ktorému prezident Andrej Kiska v roku 2018 udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž 1. triedy, je ženatý a s manželkou Zuzanou vychováva dvoch synov – dvojčatá. "Začína sa zápas o charakter štátu, aby tu vládlo právo a spravodlivosť a aby sme sa mali všetci lepšie," povedal novinárom pri odovzdávaní petičných hárkov v parlamente.