Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Najvyšší súd SR zamietol žaloby R. Znášika a J. Molnára

Na archívnej snímke Prezidentský palác. Foto: TASR Pavel Neubauer

Obaja sa 4. februára obrátili na NS SR. Správny súd musel rozhodnúť o žalobe do piatich dní od jej doručenia.

Bratislava 8. februára (TASR) - Najvyšší súd SR (NS SR) zamietol žaloby Radovana Znášika a Jána Molnára, ktorých kandidatúru na prezidenta SR predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) neprijal.

"Najvyšší súd po preskúmaní žalôb zistil, že nie sú dôvodné a z tohto dôvodu obe žaloby zamietol," informovala v piatok hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Obaja sa 4. februára obrátili na NS SR. Správny súd musel rozhodnúť o žalobe do piatich dní od jej doručenia. Podľa zákona, ak by správny súd po preskúmaní zistil, že žaloba nie je dôvodná, uznesením ju zamietne. Ak by ale zistil dôvodnosť žaloby, rozhodol by o prijatí návrhu žalobcu na kandidáta na prezidenta SR.

Znášik síce odovzdal potrebný počet podpisov, ale nespĺňal podmienku veku. Voľby budú totiž 16. marca, prípadné druhé kolo 30. marca. Znášik oslávi 40. narodeniny v apríli. Obrátil sa na Danka so žiadosťou, aby pri určovaní termínu zohľadnil fakt, že od 11. apríla už bude podmienku veku spĺňať. Podľa Znášika mohol Danko zvolať voľby aj na 15. apríla, čo je, ako tvrdí, najneskorší termín.

Molnár chcel kandidovať s podporou poslancov NR SR. Predložil tak parlamentu 15 podpisov od zákonodarcov, no tí tvrdia, že ich od nich získal podvodom. Molnár vyzbieral podpisy na dni otvorených dverí v parlamente. Poslanci hovoria, že podpisovali inú petíciu. Danko sa pre "závažné podozrenia" rozhodol Molnárovu kandidatúru neprijať.