Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby

Medzinárodní investori vítajú výsledok prezidentských volieb

Na snímke novozvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Michal Svítok

Čaputová aj Šefčovič predstavujú záruku kontinuity a znak, že na Slovensku antisystémové sily nebudú rozhodovať o smerovaní krajiny tak, ako v susednom Maďarsku či Poľsku.

Bratislava 31. marca (TASR) - Víťazstvo Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách na Slovensku je z hľadiska medzinárodných trhov dobrou správou. Je však nutné povedať, že by ich nezneistil ani prípadný triumf Maroša Šefčoviča. Uviedol to hlavný ekonóm CZECH FUND Lukáš Kovanda s tým, že kandidáti, ktorých víťazstvo by bolo pre trhy znepokojením, vypadli už v prvom kole. Išlo napríklad o Štefana Harabina alebo Mariana Kotlebu.

"Ako Čaputová, tak aj Šefčovič, predstavujú záruku kontinuity a znak, že na Slovensku antisystémové sily nebudú rozhodovať o smerovaní krajiny tak, ako v susednom Maďarsku či Poľsku. Do značnej miery možno povedať, že Čaputová je všetkým, čím nie je maďarský premiér Viktor Orbán," odkázal Kovanda.

Podľa jeho slov práve Čaputová ešte viac než Šefčovic stelesňuje kľúčové hodnoty západnej liberálnej demokracie a v tomto zmysle je jej pomerne presvedčivý úspech signálom, že Slovensko sa naďalej celkom jednoznačne hlási k Západu a jeho hodnotám. "To z hľadiska medzinárodných investorov znamená istotu, takže o to ochotnejšie budú na Slovensku realizovať svoje ďalšie investície," dodal Kovanda.

V druhom kole voľby hlavy štátu zvíťazila podľa neoficiálnych predbežných výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR Zuzana Čaputová (58,4 percenta hlasov) pred Marošom Šefčovičom (41,6 percenta). Volebná účasť dosiahla necelých 42 percent.