Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Slováci opäť vyšli do ulíc, aby si uctili J. Kuciaka a M. Kušnírovú

Na snímke Pochod "Za slušné Slovensko - predvečer svadby" na Námestí SNP 4. mája 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pochod niesol názov Predvečer svadby, čo bol odkaz na pôvodný termín sobáša zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, ktorý sa mal uskutočniť v sobotu 5. mája.

Bratislava 4. mája (TASR) – Aj v poradí ďalší protest Za slušné Slovensko, ktorý sa uskutočnil v piatok popoludní v hlavnom meste, zaplnil z veľkej časti Námestie SNP. Tisíce ľudí okrem iného vyjadrili solidaritu novinárom v RTVS, ktorí kritizujú pomery v tejto verejnoprávnej inštitúcii.

Protest zorganizovala občianska iniciatíva Za slušné Slovensko s iniciatívou študentov Nie je nám to jedno. Pred zhromaždením na tradičnom mieste sa uskutočnil pochod so začiatkom pred budovou RTVS – tzv. obrátenou pyramídou na Mýtnej ulici. Organizátori totiž tentokrát volali aj po slušných a nezávislých médiách a odmietli súčasné dianie v RTVS, ktoré označili za začínajúcu sa „normalizáciu“.

Pochod niesol názov Predvečer svadby, čo bol odkaz na pôvodný termín sobáša pred deviatimi týždňami zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, ktorý sa mal uskutočniť v sobotu 5. mája. Na námestí zaznela pieseň Jaromíra Nohavicu Sarajevo, ktorú si vybrali pre svoj svadobný tanec.



Absentovala konkrétna požiadavka, akou boli pri minulých protestoch predčasné voľby či odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara. Tentoraz šlo o volanie po tom, aby bola politika službou všetkým, nielen ľuďom spriazneným s vládnou mocou a odmietnutie zametania korupčných a politických káuz pod koberec, vysvetlili organizátori.

Ľudia na námestí však i počas tohto protestu opakovane skandovali heslá požadujúce voľby a kritizujúce vládnu stranu Smer-SD.

„Je neprijateľné, aby boli novinári označovaní za prostitútky, aby sa politici prostredníctvom vedenia RTVS snažili zasahovať do jej činnosti, špeciálne do spravodajstva,“ vyhlásil na pódiu jeden z organizátorov Juraj Šeliga.

Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný prečítal vyhlásenie k situácii v RTVS, ktoré podpísalo viac ako 200 novinárov. Dav vypískal šéfa verejnoprávneho média Jaroslava Rezníka a ďalších predstaviteľov, ktorí majú byť zodpovední za súčasnú situáciu v ňom.

Šéfredaktorka denníka Sme Beáta Balogová prečítala vyhlásenie Medzinárodného tlačového inštitútu, ktorý vyjadril solidaritu kolegom na Slovensku protestujúcim proti údajnému politickému zasahovaniu v RTVS a taktiež odkaz generálneho tajomníka medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc Christopha Deloira. Slovensko podľa neho v aktuálnom rebríčku slobody tlače kleslo aj pre zhoršenie situácie v RTVS.

Na pódiu opäť vystúpili i herci bratislavských divadiel, ale napríklad aj literárny vedec Peter Zajac. „Bol to veľký omyl, ak si súčasná moc myslela, že to sú len také jednorazové mítingy,“ reagoval na neutíchajúci záujem ľudí v Bratislave o zhromaždenia. O svojej situácii hovorili i predstavitelia slovenských farmárov, ktorí vyšli v piatok protestovať na slovenské cesty vo svojich poľnohospodárskych strojoch.



Počas zhromaždenia pokračoval zber podpisov za predčasné voľby, ktorý od začiatku mája organizuje koalícia občianskych iniciatív Hnevám sa, V teniskách, TERAZ, Za Slovensko - občianska iniciatíva a Za Jána a Martinu. Aktivisti sú presvedčení, že predčasné voľby sú jedinou cestou na zmenu pomerov na Slovensku v situácii po násilnej smrti Kuciaka a Kušnírovej.

Verejné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave aj pochod, ktorý mu predchádzal, prebehli podľa polície pokojne. "Prípady narušenia verejného poriadku zo strany účastníkov zhromaždenia a pochodu sme doposiaľ nezaznamenali," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Veronika Slamková.

Stovky ľudí sa opäť zišli v Nitre na zhromaždení Za slušné Slovensko



Na snímke protestné zhromaždenie "Za slušné Slovensko - predvečer svadby" v Nitre dňa 4. mája 2018.
Foto: TASR - Henrich Mišovič
Nitra 4. mája (TASR) – Približne 400 ľudí sa v piatok zišlo na Svätoplukovom námestí v Nitre na proteste, ktorý zorganizovala iniciatíva Za slušné Slovensko v predvečer plánovanej svadby zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. K účastníkom zhromaždenia sa prihovorili občianski aktivisti, študenti i seniori.

Rečníci ľudí vyzvali, aby neboli ľahostajní a pokračovali v snahe zlepšiť Slovensko. Minútou ticha si tiež pripomenuli pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice. „My všetci sme ich pozostalí a máme právo smútiť. Ján Kuciak by však určite chcel, aby sme dali hlavy hore a bojovali za lepšie Slovensko, za našich blízkych a rodiny,“ povedal jeden z organizátorov zhromaždenia a priateľ zavraždeného novinára Marek Hattas.

Pred zhromaždených ľudí sa postavila aj Ivana Kohútková z organizácie Greenpeace Slovensko, podľa ktorej žijeme v krajine, v ktorej sa necítime bezpečne, kde štát toleruje trestnú činnosť a netrestá vinníkov. „Chcem sa poďakovať novinárom za ich pomoc pri odhaľovaní prešľapov štátu,“ skonštatovala Kohútková.

O zlyhaní štátu, ktorý ovládali politickí nominanti a bujnie v ňom rodinkárstvo hovorila aj pracovníčka štátneho úradu Monika. „V roku 2013 Robert Kaliňák s dnešnou ministerkou vnútra Denisou Sakovou s veľkou pompou ohlásili reformu štátnej správy ESO, ktorá priniesla iba nárast byrokracie, zvýšenie počtu úradníkov a právny chaos. Málokto vie, že v rámci Európskej únie má Slovensko hneď po Luxembursku najväčší počet úradníkov v pomere k počtu obyvateľov. A týchto úradníkov si na všetkých stupňoch dosadzuje štátostrana, aby chránili 'ich' ľudí. Tento stav môžu zmeniť iba predčasné voľby,“ vyhlásila.



K väčšej aktivite a angažovanosti vyzval ľudí aj študent a aktivista z iniciatívy Občania pre Nitru Erik Král. „Treba sa aktívne zapojiť aj do politického života. V novembri budú komunálne voľby. V tých minulých prišla k urnám štvrtina oprávnených voličov, ktorá rozhodla za zvyšné tri štvrtiny. Krajinu neozdravíme iba tým, že sa budeme stretávať na námestiach. Musíme sa zapojiť aj do komunálnej politiky,“ povedal Král.

Na zhromaždení sa hovorilo aj o slobode tlače a situácii v RTVS. Moderátori čítali listy novinárov, ktorí dostali výpovede i hercov podpísaných pod výzvu Kultúrny reparát. Potleskom podporili aj protest poľnohospodárov.

Protest Za slušné Slovensko podporili na traktoroch aj farmári



Zhromaždenie občanov „Za slušné Slovensko“ v v Banskej Bystrici 4. mája 2018. Protestujúcich prišli na banskobystrické námestie podporiť aj farmári na traktoroch.
Foto: TASR
Banská Bystrica 4. mája (TASR) - Takmer 1000 ľudí prišlo v piatok podvečer na Námestie SNP v Banskej Bystrici, na ďalší z mítingov organizovaných iniciatívou Za slušné Slovensko. Podujatie sa konalo na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v predvečer ich plánovanej svadby.

"Dnes sa tu stretávame aj preto, že situácia na Slovensku ešte stále nie je dobrá. Ale v prvom rade preto, že 5. mája mala byť svadba Jána a Martiny. Radi by sme im týmto venovali spomienku," povedala TASR jedna z organizátorov Martina Strmeňová. Protestné mítingy sa podľa nej budú konať dovtedy, pokiaľ si to situácia na Slovensku bude vyžadovať.

Na podujatí vystúpila aj "biela vrana" Ľubica Lapinová, bývalá pracovníčka Národného lesníckeho centra, ktorá pred časom poukázala na predražené nákupy v podniku. Asi po polhodine sa pridali aj farmári, ktorí prišli na banskobystrické námestie na niekoľkých traktoroch. Hovoril tiež zástupca z iniciatívy Kultúrny reparát, zástupcovia učiteľov a študentov.



Organizátori vyzvali ľudí aj na to, aby svojimi podpismi prispeli pod petíciu za vyhlásenie referenda za predčasné parlamentné voľby.


Slováci v Bruseli zhromaždením podporili demonštráciu v Bratislave



Ilustračné foto.
Foto: TASR/Pavol Zachar
Brusel 4. mája (TASR) - Okolo päťdesiat Slovákov žijúcich v Bruseli prišlo v piatok večer na Schumanovo námestie podporiť protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko, čím vyjadrili podporu Iniciatíve za slušné Slovensko a solidaritu s tisíckami Slovákov, ktorí v rovnakom čase demonštrovali v centre Bratislavy.

Hlavnou organizátorkou v poradí už štvrtej demonštrácie Slovákov z Bruselu bola Helena Blahová, mladá Slovenka, ktorá pracuje v súkromnom sektore v oblasti auditu a pomáha organizovať krajanské aktivity cez facebookovú platformu Výbor pre rekreačnú slovenčinu.

Pre TASR uviedla, že účasť na demonštrácii bola slabšia aj vzhľadom na nadchádzajúci týždeň prázdnin a pracovného voľna v inštitúciách EÚ, keď mnoho Slovákov z Bruselu už odcestovalo.

Organizátori opäť pripomenuli situáciu na Slovensku, ktorá nastala po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Piatkové zhromaždenie malo podnázov "V predvečer svadby", lebo dvojica zavraždených mladých ľudí mala mať svadbu v sobotu 5. mája. Okrem už tradičnej výzvy na vyriešenie dvojnásobnej vraždy odzneli slová na obranu slobody médií, najmä v súvislosti s dianím v RTVS, a základných princípov demokracie.

"Hlavnými témami sú sloboda médií a aby sme nezabudli a vytrvali. Spomienka na to, že niekto bol zavraždený pre svoje myšlienky," uviedla Blahová. Aj v mene všetkých prítomných na Schumanovom námestí domov na Slovensko odkázala: "Sme s vami."

Potvrdila, že veľa Slovákov žijúcich v Belgicku pozorne sleduje dianie na Slovensku a nie je im jedno, čo sa tam deje. Odkazujú, že demokraciu, ktorej súčasťou je aj sloboda médií, treba stále obraňovať. Rovnako ako aj slušnosť a transparentnosť, ktoré by mali byť samozrejmou súčasťou politického života.

Podľa jej slov aj večerné protestné zhromaždenie potvrdilo, že sa tunajší Slováci snažia zapájať a pomáhať i napriek tomu, že žijú v cudzine. "Hovorí sa o odlive mozgov zo Slovenska, ale ja si myslím, že viac viem pomôcť odtiaľto," opísala situáciu.

Organizátori v závere podujatia upozornili, že v súvislosti s vývojom situácie na Slovensku nie je vylúčené, že zvolajú aj ďalšie protestné zhromaždenia.

Prešov: Zhromaždení chcú novú vládu a vyšetrenie vraždy Jána a Martiny



Zhromaždenie občanov „Za slušné Slovensko - predvečer svadby“ v centre Prešova 4. mája 2018.
Foto: TASR - Milan Kapusta
Prešov 4. mája (TASR) – Zhromaždení Za slušné Slovensko v Prešove v piatok v centre mesta volali po novej vláde a žiadali vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Z úst rečníkov viackrát odznela pripomienka, že mladý pár mal v sobotu 5. mája v neďalekých Gregorovciach uzavrieť manželstvo. Organizátori pozvali verejnosť v sobotu na Koncert pre Martinu a Jána, ktorý sa koná v deň ich plánovanej svadby.

Na prešovskom zhromaždení sa stretlo niekoľko stovák ľudí. Na transparentoch dominovali výzvy na odstúpenie ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej (nom. SNS), tiež odkazy vedeniu RTVS, ktorých nazvali normalizátormi. Nad hlavami zhromaždených viala aj zástava Európskej únie.

Speváčka Katka Koščová vo svojom vystúpení zdôraznila, aby sa verejnosť správala k politikom ako ku svojim zamestnancom, lebo ich platíme z našich peňazí. Organizátor košických zhromaždení Za slušné Slovensko Igor Kupec hovoril o tom, že nie je namieste pochovať svoje ideály len preto, "že nás obklopuje cynizmus a nenažranosť mocných". Vyzval ľudí, aby presvedčili svojich najčestnejších kamarátov, aby kandidovali v komunálnych voľbách a pomohli im zozbierať potrebné podpisy a zorganizovať volebnú kampaň. Požiadal ich, aby sa rozprávali so svojimi starými rodičmi o politike, aby sa nedali zmanipulovať.

Za novinárov sa ozval Eugen Korda, ktorý vymenoval prešľapy súčasných vládnych predstaviteľov. Poukázal na to, že farmárov, ktorí chceli prísť do Košíc, rozptýlili policajti, keď im pomenili trasy. Vyzval verejnosť, aby si nedali zobrať slobodu a žiadali takú vládu, v ktorej budú ľudia, ktorí nechcú len vládnuť, ale budú schopní slúžiť svojmu národu.

Prešovčania si vypočuli aj samostatne hospodáriaceho roľníka z farmy Gyňov pri Košiciach Františka Oravca. Ten poukázal na mafiánske praktiky, ktoré sa udomácnili v agrorezorte. Malí a strední farmári a vlastníci pozemkov prichádzajú o svoju pôdu a nevedia sa domôcť práva. Povedal, že pred zbohatlíkmi ich nechráni zákon a pred ich očami štát dovolí rozpredávať ornú pôdu cudzincom z Dánska, Talianska, Číny či Nemecka cez nastrčené spoločnosti. „Keď rozpredáme ornú pôdu na Slovensku, tak sa z nás stane kolónia,“ prehlásil.

Miestom piatkových podujatí v rámci iniciatívy Za slušné Slovensko bola i moravská metropola Brno, kde aktivisti usporiadali akciu pod názvom Pochod za slušnosť. Po krátkom zhromaždení na Moravskom námestí v centre mesta a samotnom pochode nasledovala diskusia v mestskom parku Lužánky, ktorej témou bola sloboda médií, objektivita informovania a schopnosť médií reflektovať zložité problémy, uviedol vo vyjadrení pre TASR spoluorganizátor Lukáš Lehotský zo skupiny BRNO za slušnosť.

Súčasťou úvodného zhromaždenia bola minúta ticha za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, ale aj list bývalých redaktorov RTVS a vyhlásenie základných požiadaviek platformy Za slušné Slovensko.

"Táto časť reflektovala predovšetkým nástup novej ministerky vnútra lojálnej Robertovi Kaliňákovi, zmeny v RTVS a kauzu s poľnohospodárskymi dotáciami. Prejav organizátorov sa tiež dotkol situácie v Českej republike, kde vládne trestne stíhaný premiér Andrej Babiš bez dôvery parlamentu, no s tichou parlamentnou podporou komunistickej strany KSČM a otvorene xenofóbnej strany SPD," informoval Lehotský.

Podľa údajov organizátorov prišlo na zhromaždenie v Brne približne 100 ľudí. Do diskusie v mestskom parku, kde mohli účastníci taktiež zanechať odkazy pre slovenskú a českú vládu na pripravenej tabuli, sa zapojili Diana Tuyet-Lan Kosinová z Českej televízie a ekologický aktivista Mikuláš Černík.

"Vyčítajú nám, že sme na Slovensku premrhali historickú chvíľu, že sme mali príležitosť, ktorá sa znovu nenaskytne, že sme mohli zvrhnúť vládu SMER-SD. To však nebolo a nie je naším najhlavnejším cieľom. My požadujeme obnovenie dôvery v štátne inštitúcie, ktorým môžu občania veriť. Rešpektujeme pritom výsledok riadnych volieb a demokratické procesy. Verejné zhromaždenia by mali byť svedomím a kompasom pre politické subjekty, nie ich politickým oponentom," citoval Lehotský z vyjadrení, ktoré odzneli na piatkovej akcii.