Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

SLEDOVALI SME: Do ulíc vyšli tisícky ľudí, chcú slušné Slovensko

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave 16. marca 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

Slováci doma i v zahraničí opäť vyšli do ulíc. Žiadali a budú žiadať aj naďalej zásadnú zmenu v slovenskej politike.

Bratislava 16. marca (TASR/Teraz.sk/TABLET.TV) - Nielen vo viacerých slovenských mestách, ale taktiež i vo svete sa opäť konali zhromaždenia s názvom Za slušné Slovensko.

Sledovali sme priebeh týchto zhromaždení.

Desaťtisíce ľudí na Námestí SNP v Bratislave žiadali predčasné voľby



V centre Bratislavy na Námestí SNP sa v piatok podvečer zišli desaťtisíce ľudí. Na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko spoločne žiadali predčasné voľby na Slovensku a dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zhruba dvojhodinové občianske zhromaždenie prebehlo pokojne a do jeho oficiálneho konca ho nenarušili incidenty. Organizátori odhadli, že demonštrácie sa zúčastnilo viac ľudí ako minulý piatok, vtedy ich do centra prišlo okolo 50.000.

Ľudia na zhromaždení opakovane skandovali heslá ako "Dosť bolo Smeru" či "Predčasné voľby" a štrngali kľúčmi. Viacerí držali v rukách transparenty s nápismi, ktoré vyzývali k spravodlivosti a slušnosti v krajine či k odchodu súčasnej vlády. Zhromaždenia mali podľa organizátorov v desiatkach miest na Slovensku i v zahraničí opäť pripomenúť, že je legitímnou požiadavkou občanov, aby žili v krajine, kde korupcia nie je štandardom a kde vo vládnych kruhoch neexistuje prepojenie na organizovaný zločin. "To, čo sa vo štvrtok (15.3.) stalo, považujeme len za výmenu figúrok. Robert Fico sám povedal, že nikam nejde. Požiadavka dnešného zhromaždenia je preto vytvorenie novej dôveryhodnej vlády, ktorá by mala vzísť z predčasných volieb," povedal pre TASR jeden z organizátorov zhromaždenia Peter Nagy.

Na pódiu vystúpili viacerí hudobníci i známi slovenskí herci, ktorí prišli ľudí povzbudiť. Herec Juraj Kemka povedal, že spoločnosť nepotrebuje od súčasnej vlády "kozmetické úpravy", chce slušnú krajinu. Bývalý dlhoročný parlamentný poslanec František Mikloško vyhlásil, že revolúciu, ktorú začali rodičia, musia teraz dokončiť ich deti. "V týchto dňoch sa zrodil generačný výkrik a ideál. Marec 2018 si navždy zapamätáme, bude strašiť tých, čo chcú zneužiť svoju moc," skonštatoval. Slovensko musí podľa jeho slov zostať krajinou slobodných ľudí. Podľa herca Lukáša Latináka sa stále nevyriešila ani vražda novinára a ani kauzy, na ktoré upozornil. "Oni naťahujú čas a potrebujú nejaké dva roky na to, aby upratali za sebou. Je mi z toho smutno, ale to čo vidíme dnes na námestí, nám dáva nádej," uviedol.

Po oficiálnom skončení zhromaždenia sa niekoľko desiatok ľudí presunulo pred Úrad vlády SR, kde skandovali heslá, ukladali transparenty pred hlavnú bránu či zapaľovali sviečky. Nie je jasné, či sa zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko uskutočnia aj na budúci týždeň. Organizátori budú o ďalších krokoch informovať.

Protest v centre Bratislavy mal pokojný a nerušený priebeh

Piatkové verejné protestné zhromaždenie v centre Bratislavy malo pokojný a nerušený priebeh. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave, ktoré pomáhalo s bezpečnosťou podujatia.

"Polícia počas priebehu verejného zhromaždenia nebola nútená zakročovať," uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková.

Výnimkou bol iba prípad vodiča, ktorý s nákladným autom zastavil pred hlavným vchodom Úradu vlády SR. "Tu sa následne pokúsil vysypať hnoj z korby motorového vozidla na pietne miesto pred hlavnou bránou nádvoria Úradu vlády," opísala incident Slamková.

Policajti mužovi v konaní zabránili, následne bol eskortovaný na príslušné policajné oddelenie, kde s ním boli vykonané potrebné úkony, vysvetlila policajná hovorkyňa. Jeho auto bolo zaistené.

Slováci v uliciach Bratislavy:




Atmosféra na pochode za slušné Slovensko v Bratislave:



Námestie SNP, Bratislava:



Slovenská hymna v uliciach Bratislavy




Námestie SNP pred oficiálnym začiatkom protestu:




Tisíce ľudí opäť demonštrovali v centre Košíc Za slušné Slovensko



Tisíce ľudí prišli opäť po týždni v piatok do centra Košíc na zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko. Podujatie na Hlavnej ulici sprevádzané daždivým počasím prebehlo pokojne a bez incidentov.

"Dôvera v právny štát dosiaľ nebola obnovená. Iné východisko ako predčasné voľby momentálne nevidíme," uviedol pre novinárov spoluorganizátor protestu Igor Kupec. Aktuálne zmeny vo vláde podľa neho nie sú zásadnou rekonštrukciou, o ktorej sa predtým hovorilo. "Tým, že došlo ku kozmetickým zmenám a že si tam presadli z jednej stoličky na druhú, to nie je odkaz pre verejnosť, že ten systém, ktorý tu funguje, sa zmení a že dôjde k nezávislému vyšetreniu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a všetkých káuz, na ktoré Ján poukázal," povedal.



Organizátori odhadli počet účastníkov na 10.000 až 13.000. Na pódiu pri Dolnej bráne vystúpili predstavitelia novinárov, učiteľov a študentov, ako aj matka zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová. Kritizovali pomery v štáte a vyjadrili nedôveru voči vláde i systému v štáte s potrebou zmien, ktoré by ju obnovili, vrátane predčasných volieb. Medzi požiadavkami zaznelo aj odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara a šéfa špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika. "Dosť bolo Fica!" či "Nestačí" skandoval dav k demisii premiéra Roberta Fica.

Ľuďom sa cez listy prihovoril aj emeritný trnavský arcibiskup Róbert Bezák či poradca prezidenta a bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák.

V protestoch organizátori mienia pokračovať, dokiaľ podľa nich nedôjde k zásadným zmenám.

KOŠICE: Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko



Banská Bystrica: Z tribúny znela obava, že nová vláda bude mať aj "krstného otca"



Viac ako tri tisícky ľudí prišli aj tento piatok na banskobystrické Námestie SNP, aby sa postavili za slušné Slovensko a v daždivom počasí vyjadrili aj nesúhlas s politickými udalosťami minulých dní. Z davu sa ozývalo skandovanie za predčasné voľby a z tribúny zasa obava, že nová vláda bude mať aj "krstného otca".

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Považskej Bystrici 16. marca 2018
Foto: TASR - Milan Podmaník


"Kto tvrdí, že toto bude koniec? Toto je len a len začiatok. Bez toho, čo sa tu dialo minulý piatok, by premiér nikdy nerezignoval. Jeden jediný protest ho donútil vzdať sa svojej funkcie, aj keď iba naoko. My sa nedáme opiť rožkom. Musíme pokračovať a dať jasne najavo, že nie sme idioti a nenecháme sa uchlácholiť týmito kvázi riešeniami," zdôraznili rečníci.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Považskej Bystrici 16. marca 2018. Na snímke účastníci protestu podpisujú petíciu za vypísanie referenda o predčasných voľnách.
Foto: TASR - Milan Podmaník


Na zhromaždení vystúpila aj bývala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. "Veľa ľuďom sa zdalo, že sme boli vo štvrtok dobehnutí. No tak život ide ďalej a my pôjdeme ďalej tiež. Veľmi ma mrzí, že odkedy sme sa dozvedeli smutnú správu o dvojnásobnej vražde, nepočula som z vládnych úst ospravedlnenie. Ani raz nepovedali, prepáčte Slovensko, že sme tak strašne zlyhali. Prepáčte, že sme zlyhali tak strašne, že desaťtisíce ľudí neveria, že vražda Jána a Martiny bude riadne vyšetrená. Nikto nepovedal, prepáčte nám ľudia za to, že neveríte tomuto štátu a jeho orgánom po našej takmer desaťročnej absolútnej vláde, neveríte polícii, neveríte súdom," konštatovala v prejave Dubovcová.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Banskej Bystrici 16. marca 2018.
Foto: TASR - Erika Krčová


Ako uviedla, preto chcú ľudia zmenu, preto chcú, aby tu bolo lepšie, aby mohli veriť štátu a bolo tu slušné Slovensko. Nemá dôveru v to, že keď sa nikto doteraz neospravedlnil za zlyhanie, že "tento klon starej vlády to urobí".

Podľa nej to ešte nie je všetko stratené. Len štyri – päť poslaneckých hlasov, ktoré rozhodnú o dôvere novej vláde, nás delí od slušného Slovenska. "Ak ju dostane, potom sme tu ešte my. Budeme pozorne sledovať všetko, čo navrhuje, predkladá, aby nás zasa neoklamali. Budeme sa im pozerať na prsty, ako robia, ako riešia korupciu, ako sa nakladá s eurofondmi, ako sa vyšetruje, ako súdi. Musíme to všetci vydržať," dodala bývalá ombudsmanka.


Zemplínčania oponovali tvrdeniu, že na východe nič nie je



Zemplínčania počas piatkového zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko oponovali tvrdeniu, že na východe nič nie je. Svoj názor prišlo pred michalovskú radnicu podľa organizátorov z Občianskej iniciatívy Zemplína prejaviť približne 500 ľudí. Tí hneď v úvode, tak ako minulý týždeň, vyzvali prítomných, aby bol priebeh zhromaždenia pokojný. Minútou ticha si uctili pamiatku zavraždeného Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Pred dav sa postavili štyria rečníci, medzi nimi aj rodičia žiačky zranenej na školskej olympiáde či aktivista Matej Repel, ktorý bol členom petičného výboru za zachovanie lesa Biela hora v Michalovciach, tretina ktorého sa mala zmeniť na stavebné pozemky. "Chcel som ľuďom odkázať, aj tým naším príbehom, že občiansky aktivizmus má zmysel, hoci je to náročné a hoci to trvalo v tomto prípade dva roky, kým sme niečo dosiahli, ale ten les sme vybojovali pre občanov, respektíve sme zabránili tomu, aby bol rozparcelovaný. Napriek všetkým tým prekážkam a osočovaniu a problémom, ktoré sme mali, tak sa to nakoniec podarilo," uviedol pre TASR.

Organizátori tiež prečítali list Zemplínčana Miroslava Surmánka, ktorý bol v rovnakom čase na zhromaždení v Prahe ako jeden z jeho spoluorganizátorov, ale aj písomný odkaz od arcibiskupa Róberta Bezáka. Vystúpili tiež dvaja rečníci z davu. V tom bolo vidieť aj transparenty ako "Zobuď sa, Slovensko!", "Hlas ľudu, hlas boží!" či "Ste: táraji, gágaji a prďúsi!!!". Časť z neho v jednej chvíli aj skandovala "Dosť bolo Fica". Na záver si všetci spoločne zaspievali slovenskú hymnu.

Organizátori poďakovali ľuďom, že prišli aj v takom nečase a v pokoji vyjadrili, aké ma byť Slovensko - "Slušné, pokojné, kde sa majú naozaj ľudia radi". Jeden z nich, novinár Marek Boka, pre TASR uviedol, že po udalostiach, ktoré sa v tomto týždni odohrali, sa báli, že u ľudí nastane apatia. S počtom, ktorý prišiel, sú podľa jeho slov spokojní. V zhromaždeniach chcú pokračovať. "Niečo sa musí zmeniť v tej spoločnosti, lebo toto už nie je demokracia. Pre mňa je prioritou, aby ľudia, ktorí rozkradli Slovensko, skončili za mrežami," zdôraznil.

MICHALOVCE: Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko




Pred radnicou okolo 2000 nespokojných Trnavčanov skandovalo heslá



Trnavskú Hlavnú ulicu pred radnicou zaplnilo v piatok popoludní zhruba 2000 Trnavčanov, ktorí prišli vyjadriť svoju nespokojnosť s vývinom na slovenskej politickej scéne. Že rekonštrukcia vlády s novým premiérom nezodpovedá ich predstavám o demokratickom štáte a jeho riadení, prejavili nielen pokrikmi, štrnganím kľúčov, ale aj transparentmi. V porovnaní s mítingom spred týždňa ich bolo viac a ich obsah bol ostrejší.

"Zlodeji patria do basy a nie do politiky, Nemáte dôveru-nemáte česť-ako nás potom chcete viesť?, Rozchodí to a kradne ďalej, Chceme opäť veriť v štát, Zmeníme smer, Fico do basy“, stálo na transparentoch, ktoré si účastníci na míting so sebou priniesli. Zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko – Trnava zmenilo oproti predchádzajúcemu aj usporiadateľa.

Kým uplynulý piatok to bolo trinásť apolitických združení, v piatok sa na organizáciu podujala jedna osoba – novinárka Lenka Vančová. Míting moderoval opäť herec trnavského divadla Tomáš Vravník. Povedal, že sa nachádzame na križovatke. "Všetkým je nám jasné, že náš dom treba vyvetrať, no je postavený dobre, len mu chýba dobrý správca," uviedol. Dodal, že chceme Slovensko, ktoré sa nebojí zmeniť, také, čo si ctí demokraciu, ktorej základom je dialóg. "Byť občanom neznamená schovávať sa za národné symboly a pritom šíriť nenávisť," povedal.

S príhovorom vystúpila za Stredoškolský parlament Ema Srnáková. Povedala, že mladí veria v zmenu. Vyzvala ľudí, aby neboli apatickí. "Keď politici budú hovoriť, že to nemá zmysel, my neprestaneme bojovať," uviedla. Magda Švecová z Univerzity sv. Cyrila a Metoda vyzvala mladých, aby zostali doma, aby neodchádzali z krajiny, aby sa nebáli klásť otázky a čakali na ne odpovede. Daniel Duban, vedúci divadelného súboru Disk povedal, že kto má oči, vidí, že čo sa deje teraz na Slovensku, je len divadlo.

Všetci, ktorí vystúpili, vyjadrili spolu s účastníkmi protestu vôľu zísť sa aj v nasledujúcich dňoch, ak to bude potrebné. Stretnutie doplnili hudobným vystúpením Tomáš Koppl s herečkou Silviou Soldanovou Holečkovou a líder skupiny Hudba z Marsu Michal Štofej. V závere všetci zaspievali slovenskú hymnu a zapálili sviečky pri fotografii zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

TRNAVA: Herečka a speváčka S. Holečková zaspievala na zhromaždení pieseň



Na námestie vo Zvolene prišlo asi 150 ľudí, zneistili ich dezinformácie na internete



Okolo 150 ľudí sa v piatok podvečer zišlo na Námestí SNP vo Zvolene, aby podporili zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko. Ľudia prišli aj napriek tomu, že ešte počas dňa nebolo isté, či sa podujatie v pod Pustým hradom uskutoční.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP vo Zvolene 16. marca 2018.
Foto: TASR - Jozef Poliak


Ako ešte pred samotným stretnutím povedala iniciátorka zhromaždenia Martina Paulíková, o zvolenskom proteste síce už niekoľko dní informovala facebooková stránka údajného ohlasovateľa, na nej sa ale zároveň začali objavovať informácie, že podujatie v meste nebude. Sama sa preto vo štvrtok popoludní chopila iniciatívy a zhromaždenie sa rozhodla na poslednú chvíľu, ale predsa len zvolať.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP vo Zvolene 16. marca 2018.
Foto: TASR - Jozef Poliak


Ako v prejave uviedol spoluiniciátor akcie Kájo Zbořil, je len prirodzené, že po takej traumatizujúcej udalosti, akou je smrť novinára a jeho snúbenice, občania vyjadrujú nedôveru vláde a chcú dostať novú šancu rozhodnúť, komu zveria mandát spravovať krajinu.

Podľa Zbořila by táto vražda mala byť nezávisle vyšetrená. "Demokracia životne potrebuje nezávislú a fungujúcu políciu, prokuratúru či súdnictvo. Bez nich sa nedá zabezpečiť právny štát," uviedol.

Zhromaždenie sa asi po 15 minútach rozišlo s tým, že protest sa vo Zvolene pravdepodobne uskutoční opäť o týždeň v piatok 23. marca 2018. Podobne by tomu malo byť aj v Krupine, kde sa podľa tamojších organizátorov z minulého týždňa protest v piatok 16. marca nekonal.

Na zhromaždení Za slušné Slovensko sa v Nitre zišli opäť tisícky ľudí



Približne 3000 ľudí sa v piatok v Nitre opätovne zišlo na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko. Účastníkom sa na Svätoplukovom námestí prihovorili zástupcovia mimovládnych organizácií, spoločenského a kultúrneho života, občianski aktivisti i podnikatelia.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Nitre 16. marca 2018.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Organizátorov zo zoskupenia Občania pre Nitru prišli podporiť aj herci Divadla Andreja Bagara i Nového divadla v Nitre. Transparentmi podporili zhromaždenie aj študenti a pracovníci Univerzity Konštantína Filozofa a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Účastníci žiadali dôkladné vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zároveň požadovali predčasné voľby i odchod čelných predstaviteľov polície. „Odišiel Robert Fico i Robert Kaliňák, ale odišli s takou aroganciou moci, že sa ich odchodom nič nedoriešilo. Žiadame, aby vláda prevzala politickú moc za dve vraždy. Žiadnymi kozmetickými úpravami sa nedá vyliečiť strata dôvery voči vláde, neveríme im už,“ uviedla Ľubica Lachká z Komory mimovládnych organizácií.



Rečníci na pódiu vyzývali ľudí, aby v protestoch vydržali až do splnenia ich požiadaviek. „Zabili nám brata a zabili nám sestru, dvoch členov našej rodiny, nášho národa, tých najcennejších, ktorí bojovali tak, že za nás položili život. Najhoršie by bolo, keby sa nás raz naše deti museli pýtať: dvaja ľudia za vás položili život a vy ste zostali ticho?“ povedal podnikateľ Karol Stýblo.

„Musíme rozhodne vytýčiť politikom hranice. Hranice je dobré vytyčovať v každom vzťahu, chránia to, čo je pre nás dôležité a tieto hranice boli prekročené veľmi výrazne. To, prečo sme sa tu zišli, je obrana hodnôt, ktorým veríme, a hovoríme, dosť,“ povedala sociálna aktivistka Madla Rjabininová.


NITRA: E. Korda sa prihovoril zhromaždeniu Postavme sa za slušné Slovensko




TRENČÍN: Cynické obludy sa nám všetkým smejú do tváre




PIEŠŤANY: Zhromaždenie Za slušné Slovensko



Na zhromaždení Za slušné Slovensko v Dolnom Kubíne boli stovky ľudí



Demisiu vlády, očistenie verejného života a dôsledné vyšetrenie vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej žiadali účastníci piatkového zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko na Hviezdoslavovom námestí v Dolnom Kubíne. Počet zúčastnených ľudí dosiahol podľa odhadov hranicu piatich stoviek.

„Prišli sme preto, aby sme ukázali naše stanovisko k tomu, čo sa deje, a aby Slovensko videlo, že aj malé mestá vedia vyjadriť svoj názor v zmysle kultivovaného nesúhlasu,“
priblížil organizátor zhromaždenia Ondrej Bukna. Upozornil aj na dôležitosť eliminácie agresívnych prejavov v spoločnosti. „S týmto, samozrejme, nemôžem súhlasiť. No chápem frustráciu ľudí, keď vidia, že sa snažia o zmenu a nakoniec ich aj tak niekto oklame,“ povedal.

Na pódiu sa okrem organizátora zhromaždeniu prihovorila aj šéfredaktorka MY Oravské noviny Lýdia Vojtaššáková, vydavateľka viacerých oravských regionálnych novín Anna Lajmonová či herec a zdravotný klaun Roman Večerek. Práve on v príhovore pripomenul, akú dôležitú úlohu hrá v živote ľudí pravda a dobro. „Deťom sa snažím odovzdať to, čo ma učili moji rodičia - že človek má v živote konať dobro a nemá robiť druhým to, čo nechce, aby robili oni jemu,“ zdôraznil. Podľa neho treba hovoriť pravdu, aj keď je to občas ťažké, a zlo sa nemá odplácať zlom.



Pokojné zhromaždenie na Hviezdoslavovom námestí bolo rozpustené o 18. hodine zaspievaním slovenskej hymny.

Oproti minulému týždňu zhromaždených na proteste v Skalici pribudlo



V Skalici sa na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko na Námestí Slobody zišlo napriek nevľúdnemu počasiu približne 800 ľudí, čo je o 200 viac oproti zhromaždeniu v minulom týždni.

V úvode organizátori pripomenuli, že zhromaždenia sa začali predovšetkým pre to, aby sa dôsledne prešetrila vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zároveň poukázali, že novinári v uplynulých dňoch žiadali vyjadrenia jednotlivých ministerstiev k správe Európskeho parlamentu, ktorá kritizuje pomery na Slovensku, ale napriek snahe odpovede nedostali.

Organizátorom zaslal list aj emeritný biskup Róbert Bezák, v ktorom pripomenul, že žijeme dôležitý čas, keď sa opäť stávame vnímaví voči pravde, spravodlivosti, právu a ľudskej dôstojnosti. „Nedajme si zobrať ten vzácny čas, keď opäť vidíme, počujeme a získavame svoju dôstojnosť,“ odznelo vo vyhlásení Bezáka.

Na pódiu vystúpil aj učiteľ skalického gymnázia Marek Šefčík. „Mám tri deti, ktoré vychovávam a chcem im ukazovať dobré príklady. Už 16 rokov učím a stretávam sa s mladými ľuďmi. Ale ako môžeme my rodičia vychovávať deti a hovoriť im o sile pravdy, čestnosti a charakteru, keď nám politické špičky ukazujú pravý opak,“ položil otázku.

Organizátori sú pripravení pokračovať i v ďalších aktivitách v Skalici. „Videli ste už druhýkrát, aká tu bola účasť. Myslím si, že ľudia budú bojovať za svoju pravdu aj naďalej,“ povedala po skončení akcie jedna z organizátoriek.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Komárne




Popradčania opäť podporili protest Za slušné Slovensko, dážď ich neodradil



Po týždni vyšli opäť do ulíc stovky Popradčanov, aby sa pripojili k zhromaždeniam Postavme sa za slušné Slovensko. Ľudí neodradilo ani daždivé počasie a pred obchodným centrom na Námestí sv. Egídia sa ich zhromaždilo približne rovnako ako minulý piatok (9.3.). Popradčania však boli neporovnateľne hlučnejší, z davu sa často a hlasno ozývali pokriky žiadajúce predčasné voľby či väzenie pre zodpovedných za korupciu, ale aj vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

„Odchádzajúcemu premiérovi chvíľu po tom, ako odovzdal abdikačné listiny prezidentovi, hral na tvári úsmev. Pochopili sme. Vládna moc sa iba preskupila a nie je nádej, že by sa vzdala svojho spôsobu vládnutia. Možno navonok bude menej arogantná, ale očakávať nejakú zásadnú zmenu, je nereálne, a tak je to stále v našich rukách,“ povedal vo svojom príhovore miestny učiteľ Pavol Krupka.

Na pódiu okrem neho vystúpili aj dvaja stredoškolskí študenti Petra Lichá a Martin Jenčo. Počas príhovoru zdôraznili, že sa „nechcú vracať do obdobia, keď sa ľudia nemuseli zaujímať o politiku ani o veci verejné“. „Aj napriek neochote niektorých rozlúčiť sa s mocou a funkciami, my im chceme dať svoje 'zbohom'. Nechceme ďalšie stovky absolventov stredných škôl, ktorí každoročne utečú do zahraničia. Chceme dôverovať vláde a chceme byť zaťažovaní politikou,“ povedala Lichá.

Mnoho Popradčanov sa v piatok podvečer zúčastnilo na proteste už tretíkrát a nevylúčili, že do ulíc vyjdú opäť. Viacerí opýtaní konštatovali, že odstúpenie premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka im nestačí. „To len preložili figúrky z jednej strany na druhú, takže nestačí mi to,“ povedala Mária Pisárová z Popradu. Boj za slušné Slovensko prišla podporiť aj mladá mamička Ivana, ktorá dúfa, že takéto protestné zhromaždenia niečo zmenia a do vlády prídu slušní ľudia.

Okrem miestnych prišlo na Námestie sv. Egídia aj niekoľko turistov. „Sme nahnevaní a máme snahu o zlepšenie tejto situácie, lebo je to hrozné. Poviem to na rovinu, bol som volič strany Sieť, ktorá delegovala ľudí do tejto koalície, s čím som nesúhlasil. Bol som podvedený vtedy a som podvedený aj teraz,“ konštatoval pán Jablonický, Bratislavčan, ktorý je s partnerkou na dovolenke vo Vysokých Tatrách.

Na záver protestného zhromaždenia sa Popradčania spoločne s evanjelickým farárom Stanislavom Gregom pomodlili za lepšie Slovensko a zaspievali slovenskú hymnu. Následne opäť zapálili sviečky pri pamätníku Jozefa Bonka pri kostole sv. Egídia. „Tým, že som tu, chcem ukázať, že mi to nie je jedno. Stali sme sa rukojemníkmi vo veľmi neľahkej situácii, keď na jednej strane premiér Fico síce odstúpil, ale vládnuť bude ďalej, a na druhej strane je tu možnosť predčasných volieb, kde by ale bola voľba veľmi ťažká,“ uzatvára Popradčanka Mária.

Považská Bystrica s jasným odkazom: Politici majú slúžiť ľuďom, nie naopak, odkazuje mladá speváčka



Približne 700 protestujúcich prišlo podľa odhadu organizátorov v piatok popoludní pred Dom kultúry v Považskej Bystrici vyjadriť nespokojnosť so súčasnou situáciou v štáte v rámci série celoslovenských zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko.

Podľa organizátora protestu Tomáša Bořutu vychádzajú každý deň na povrch nové skutočnosti o prepojeniach štátnych činiteľov. „Nepáči sa nám ani prístup vládnej koalície, ktorá ignoruje to, čo žiadajú ľudia v uliciach. Som milo prekvapený reakciami ľudí, cítia spolupatričnosť s pozostalými po Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej. Naozaj tá Považská Bystrica nikdy nebola nejaké protestné mesto, kde by sa bežne vychádzalo do ulíc. Ale teraz vidno, že ľudia citlivo vnímajú, čo sa v spoločnosti deje,“ povedal pre TASR Bořuta s tým, že ho teší, že aj v upršanom počasí prišiel protestovať takmer rovnaký počet ľudí, ako pred týždňom.

K davu sa okrem iných prihovorila spisovateľka Soňa Uríková, učiteľka Anna Jančová, organizátori prečítali podporný list žilinského hokejistu, Považskobystričana Rastislava Konečného. Na proteste mala niekoľko hudobných vstupov 25-ročná speváčka Mirka Miškechová. Študovala žurnalistiku na rovnakej škole, ako zavraždený Ján Kuciak i preto vníma jeho vraždu mimoriadne citlivo.

„O politiku som sa nezaujímala. Kauzy našich politikov, ktoré zostali nepotrestané, sa stále stupňovali a vražda Janka a jeho snúbenice boli pre mňa niečo také emotívne, že som sa začala o politiku zaujímať. Každý občan má v ruke absolútnu moc, no my si to neuvedomujeme, pretože tú moc sme si nechali zobrať a máme pocit, že sme bezmocní. No nie je to tak. Keď vyjdeme do ulíc, dávame najavo, že politikov si najímame a majú slúžiť nám, a nie naopak,“ skonštatovala Miškechová. Doplnila, že tu vládne zločin, čo kategoricky odmieta.

Pokojné zhromaždenie sa skončilo krátko po 18.00 hodine.

Vyjadriť svoj postoj za slušné Slovensko prišlo v Prievidzi asi 1500 ľudí



Odkazy "chceme slušné Slovensko" a "my neodchádzame" odzneli na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko na Námestí slobody v Prievidzi. Do centra mesta si ich prišlo vypočuť podľa odhadov organizátorov asi 1500 ľudí rôznych vekových kategórií.

Organizátormi zhromaždenia v metropole hornej Nitry boli občianske združenia Ars Preuge a Berkat. Verejnosti sa počas neho okrem iných prihovoril režisér Robert Kirchoff, doktorandka študujúca v Prahe Ivana Rybanská a prostredníctvom videa i novinár a fotograf Juraj Mravec.

Na zhromaždení si verejnosť pripomenula zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, ich pamiatke venovalo občianske združenie Berkat i premietanie dokumentu o novinárke Anne Politkovskej na festivale Jeden svet začiatkom tohto týždňa. "Keď vidíte dokument o vražde ruskej novinárky, v ktorom zaznievajú tie isté slová a tie isté výhovorky a potom jeho výsledkom je, že vražda sa nevyšetrila, tak si hovoríte, bože, veď toto isté sa udeje u nás. A toto nemôžeme dopustiť, lebo predsa len doba je iná, navyše, pozícia Putina v Rusku je iná. Popri tých politických zmenách, vyšetrenie vraždy musí pokročiť," povedal Ivan Sýkora z Berkatu a riaditeľ festivalu Jeden svet.

Udalosti posledného týždňa označil za podvod na občanoch. "Ja dúfam, že aj v rámci celého Slovenska prebehnú protesty minimálne v takom rozsahu ako minulý týždeň, a tým to bude aj jasná odpoveď pre súčasnú vládnu moc," ozrejmil.

Počas celej dĺžky zhromaždenia, ktoré sa nieslo v pokojnej atmosfére, pršalo. Minulý týždeň bola účasť približne rovnaká. "Nemyslím si, že samotná účasť je dôležitá, ale mal som pocit, že atmosféra bola úžasná. Nakoniec aj keď nám na záver vypadla hraná hymna, tak celé námestie ju dospievalo. Záverečný potlesk hovoril za všetko," skonštatoval Sýkora.

Obe občianske združenia sú pripravené pokračovať i v ďalších aktivitách v Prievidzi.


Protest Postavme sa za slušné Slovensko podporilo v Rožňave približne 300 ľudí



Približne 300 ľudí sa zúčastnilo v piatok na Námestí Baníkov v Rožňave na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko. Podľa spoluorganizátora podujatia Radoslava Kovácsa sa rozhodli pokračovať preto, lebo za uplynulý týždeň sa nič nezmenilo k lepšiemu.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Rožňave 16. marca 2018.
Foto: TASR - Maroš Černý


"To zlé, čo sa stalo, to nové zlé je takej kvality, že jednoducho sme považovali za svoju povinnosť sem prísť znova. Sme veľmi radi, že aj napriek zlému počasiu prišlo toľko ľudí," uviedol pre TASR Kovács.

Podľa jeho slov chceli tiež poukázať na to, že nesúhlasia s výrokom, že na východnom Slovensku nič nie je. "My sme tu, aj tu ostávame a chceme tu žiť dôstojne," doplnil Kovács.

Organizátori zhromaždenia v Rožňave vo svojom príhovore uviedli, že neprišli na námestie, aby dostali do vlády niektorých z politikov. "Toto nie je predvolebná kampaň, toto nie je štátny prevrat, neplatí nás Soros, scenáre sa nepíšu v Bruseli, ani vo Washingtone - ten náš sme písali tu. Sme tu, lebo sme sa tak slobodne rozhodli. Sme tu, aby sme povedali, že chceme mať v najvyšších funkciách takých policajtov, sudcov a prokurátorov, ktorí zabezpečia, že všetci poctiví, svedomití a spravodliví policajti, sudcovia a prokurátori v teréne budú môcť pracovať v súlade so zákonmi," zdôraznili organizátori.

Pastor Apoštolskej cirkvi v Rožňave Andrej Vaško pre TASR povedal, že jeho postoj je spoločným postojom mnohých čestných ľudí na Slovensku, postaviť sa za slušné Slovensko.



"Chcem veriť, že dobrá vôľa ľudí môže naozaj priniesť tejto spoločnosti zmenu, novú kvalitu a novú budúcnosť. To, čo si uvedomujem, je, že posledné udalosti nám ukazujú, že ľudia vo vláde a politici už nestoja za svojím slovom. Áno - nie je áno, nie - nie je nie, a toto korumpuje v podstate hodnoty, za ktorými naša krajina potrebuje stáť. Slovo chlapa nech je stále aj slovom, ktoré bude dodržané. Je to môj vnútorný pohľad, aby sme toto priniesli do spoločnosti a postavili sa za dobré veci," skonštatoval Vaško, ktorý zhromaždeným prečítal list emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka.



Na pódiu sa postupne vystriedalo viacero hudobníkov - vyučujúcich zo Základnej umeleckej školy v Rožňave, ako aj ľudí s príhovormi. Na záver Rožňavčan Dávid Vaško zaspieval slovenskú hymnu.

Aj námestie v Žiari nad Hronom opäť zaplnili ľudia požadujúci slušné Slovensko



Dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vyšetrenie káuz, na ktorých zavraždený novinár pracoval, či dôveryhodnú vládu bez účasti politických strán, u ktorých členov existuje podozrenie z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin. To sú požiadavky, ktoré odzneli z úst organizátorov piatkového zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko v Žiari nad Hronom.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Žiari nad Hronom 16. marca 2018.
Foto: TASR - Jana Vodnáková


"Odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka a demisia Roberta Fica nestačí. Ich odchod musí byť len začiatkom. Začiatkom veľkého upratovania, pretože je legitímnou požiadavkou občianskej verejnosti, aby sme žili v krajine, kde korupcia nie je štandardom, kde vo vládnych kruhoch neexistuje prepojenie na organizovaný zločin," znelo z úst organizátorky Michaely Čillíkovej.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Žiari nad Hronom 16. marca 2018.
Foto: TASR - Jana Vodnáková


Miestnych neodradilo ani daždivé počasie, na Námestí Matice slovenskej sa ich zišlo podľa odhadov okolo 300. V dave ľudí sa našli aj takí, ktorí do Žiaru nad Hronom prišli z okolitých miest. Podporu organizátorom vyjadrila aj početná skupina ľudí z neďalekej Kremnice, spisovateľ Ondrej Kalamár zo Zvolena či študenti miestneho gymnázia.

Na námestí nechýbali mladí, ale ani starší, ktorí stáli v prvých radoch a neváhali svoj názor povedať aj nahlas. Vyjadriť svoj nesúhlasný postoj s politikou súčasnej vlády prišla na zhromaždenie aj Darina zo Žiaru nad Hronom. Udalosti posledných dní považuje za údes a pľuvanec všetkým ľuďom na Slovensku. Aj napriek tomu, že by chcela, aby verejné zhromaždenia v slovenských mestách situáciu pomohli zmeniť, je skeptická, že sa tak stane.

PROTESTY ZA SLUŠNÉ SLOVENSKO PREBIEHALI AJ V ZAHRANIČÍ



Aktuálny politický stav Slovenskej republiky nie je ľahostajný ani Slovákom v zahraničí. Zahraniční redaktori TASR mapovali situáciu v metropolách.

Ľudia v Prahe i Brne protestovali proti českej a slovenskej vláde



Na pražskom Václavskom námestí sa konala v piatok demonštrácia proti slovenskej aj českej vláde. Slovákom nestačí demisia premiéra Roberta Fica, žiadajú predčasné voľby. Česi sa zasa vymedzujú proti tomu, že premiér v demisii Andrej Babiš (ANO) chce odvolať šéfa Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Na demonštrácii sa zúčastnili stovky ľudí. Priniesli si predovšetkým slovenské vlajky, ale aj transparenty s nápismi "Chceme slušné Slovensko" alebo "Už sa toho stalo tak moc, že neviem, čo sem napísať". Po úvodných prejavoch organizátorov nasledovalo niekoľko hudobných vystúpení.

"Sme si istí, že Slováci a Česi sledujú dianie na Slovensku a nemôžu sa uspokojiť s tým, akú vládu máme. Hoci došlo k demisii vlády, ľudia sa len obmenia a dôvera spoločnosti v štátne inštitúcie je tak nízko, ako nebola od roku 1989. Preto sme sa rozhodli požadovať predčasné voľby," uviedol pre iDNES.cz za organizátorov Samuel Zubo zo spolku Pražská kaviareň.

Demonštrácia sa týkala aj diania na politickej scéne v Českej republike. Niektoré české iniciatívy sa údajne rozhodli zapojiť do pôvodne slovenskej demonštrácie po tom, čo premiér v demisii Andrej Babiš (ANO) vo štvrtok oznámil, že odvolá z funkcie šéfa Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov Michala Murína. Na akcii vystúpil aj známy slovenský spevák Miro Žbirka i jeho český kolega Ondřej Ruml.

Zhruba 500 ľudí sa v piatok z rovnakého dôvodu zišlo aj v Brne. Väčšinu demonštrujúcich tvorili slovenskí študenti tamojších vysokých škôl. Od rečníckeho fóra zaznel okrem iného názor, že odstúpenie slovenského premiéra Fica by nebolo bez občianskeho tlaku v uliciach možné. Rad ľudí mal transparenty s nápismi vyjadrujúcimi obdobné postoje ako ľudia zhromaždení v Prahe.

Server iDNES.cz. doplnil, že na Slovensku protesty vyvolala vražda novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Tisíce ľudí vyšli v minulých týždňoch do ulíc a požadovali odvolanie premiéra Roberta Fica. Politická kríza na Slovensku, ktorú vražda novinára vyvolala, vyvrcholila vo štvrtok demisiou premiéra Roberta Fica.


Slováci v Bruseli vyjadrili nespokojnosť s politickým smerovaním SR



Okolo 120 Slovákov sa v piatok večer opäť stretlo v Bruseli na Schumanovom námestí v blízkostí inštitúcií EÚ, aby na diaľku podporili protesty pod názvom Za slušné Slovensko a vyjadrili nespokojnosť s vývojom politickej situácie na Slovensku.

Organizátori protestu, ktorí na túto akciu opäť dostali mimoriadne povolenie od starostu štvrte Brusel-centrum, si tentoraz ako rečníkov pozvali "ľudí spomedzi seba" - Slovákov, ktorí v Bruseli pôsobia vo svete financií, advokácie, školstva alebo v rámci inštitúcií EÚ.



"Ľudia vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoju nespokojnosť, hnev a túžbu po zmene," uviedla Veronika Jankovičová, slovenská podnikateľka v Belgicku a jedna z organizátoriek protestnej akcie.

Mladí Slováci vydržali protestovať aj napriek dažďu a skonštatovali, že kvôli politickému dianiu a odhaleniam, ktoré nasledovali po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Slovensko stratilo povesť "bezproblémovej krajiny" v rámci Vyšehradskej štvorky. Odchádzajúcemu premiérovi pripomenuli sériu škandálov spojených s jeho vládami, odsúdili jeho vzťahy s médiami, vyjadrenia na adresu východného Slovenska a vyjadrili nádej, že mafiánske štruktúry v našej krajine nevyhrajú. Zároveň domov odkázali, že rekonštruovaná vláda má právo iba "kúriť a svietiť", a pripojili sa k výzvam na výmenu najvyšších predstaviteľov polície a prokuratúry a nahradenie odchádzajúceho ministra vnútra "dôveryhodnou osobou".

Hlavný architekt Európskej komisie Peter Beňuška pre TASR uviedol, že verí, že protestné akcie, ku ktorým sa pridali aj Slováci v Bruseli, majú zmysel. "Stále cítime spolu so Slovenskom a všetci máme záujem, aby sa stalo definitívne slušnou krajinou," uviedol. Dodal, že pred týždňom sa zúčastnil protestu v Bratislave. "Tak ako sme nie nadarmo štrngali kľúčmi v roku 1989, aj tieto stretnutia smerujú krajinu k lepšiemu," uviedol na adresu protestných podujatí na Slovensku, v Európe a vo svete.

Spravodajca TASR Jaromír Novak

Za slušné Slovensko opäť pochodovali v Kodani



Za slušné Slovensko v piatok pochodovali opäť aj Slováci v Kodani. Zopakovali výzvu na zabezpečenie medzinárodného vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vyšetrenie káuz, na ktoré novinár poukázal. Pre TASR to uviedol spoluorganizátor pochodu v dánskej metropole, študent Vladan Glončák.

"Priebeh pochodu bol veľmi pokojný a počas neho nedošlo k nijakým incidentom," priblížil Glončák, ktorý vystúpil s prejavom v slovenčine. Po ňom prejav v dánčine predniesla ďalšia študentka.

Na námestí Nytorv v centre Kodane sa o 18.00 h zhromaždilo 150 až 200 ľudí, ktorí pokračovali smerom na Radničné námestie.

"Odkaz protestu bol, že nie sme spokojní s tým, čo nám politici priniesli, konkrétne nie sme spokojní s demisiou Roberta Fica. Vzhľadom na to, čo povedal pri oznámení demisie, že nikam neodchádza. Tiež vzhľadom na to, že sa nič nezmenilo a ide len o formálnu zmenu. Taktiež stále nie je zaistené nestranné vyšetrovanie, čo bola najdôležitejšia požiadavka tohto protestu," zdôraznil.

Podobnú akciu v blízkej dobe organizátori kodanského pochodu zatiaľ neplánujú. Spolupracujú však s organizátormi protestov v Bratislave a ďalších regiónoch. "Ak sa budú na Slovensku organizovať ďalšie protesty, tak sa určite opäť pridáme a symbolicky ich podporíme," dodáva spoluorganizátor pochodu Kodaň za slušné Slovensko Vladan Glončák.