Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Zástupcovia EP vítajú pokroky vo vyšetrovaní vraždy J. Kuciaka v SR

Na archívnej snímke sviečky a kvety na počesť zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny na Námestí SNP v Bratislave v utorok 27. februára 2018. Foto: TASR - Jakub Kotian

Štvoricu obvinených poslal v nedeľu sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica do väzby.

Štrasburg 2. októbra (TASR) – Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani víta pokrok vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Som veľmi rád, že slovenské úrady už vedia mená vrahov a objednávateľa. Dlhodobo som na nich tlačil, aby pokročili vo vyšetrovaní." Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii v Štrasburgu.

Vzatie do väzby štyroch obvinených z vraždy víta aj šéfka delegácie poslancov EP, ktorá nedávno zavítala na Slovensko, Sophie in 't Veldová (Aliancia liberálov a demokratov za Európu). "Som veľmi rada, že chytili skutočných vrahov. Myslím si, že je to veľmi dôležité aj pre spravodlivosť, ktorú si zaslúži rodina, ale vo všeobecnosti aj pre spoločnosť," uviedla pre slovenské médiá v Štrasburgu. Ocenila prácu vyšetrovateľov a spoluprácu so slovenskými zainteresovanými inštitúciami. "Vaša polícia bola veľmi nápomocná. Teraz musia urobiť ďalší krok, a to nájsť ľudí, ktorí za tým činom stoja. Vyzerá to, že našli vykonávateľov vraždy, preto by malo byť ľahšie nájsť aj jej zadávateľov," konštatovala.

Veldová si myslí, že k vyšetreniu prispel aj nátlak zo strany EP. Zároveň však upozornila, že existujú problémy, ktoré sú hlboko zakorenené na Slovensku. Niektorí politici, ktorí po vražde novinára odstúpili, sa podľa nej vrátili na iné pozície. "Stále pracujú na ministerstvách, riešia korupciu, prepojenia medzi organizovaným zločinom a politikmi," dodala.

Veldová vyjadrila nádej, že aj na Malte, kde bola v októbri 2017 zavraždená novinárka Daphne Caruanová-Galiziová, sa pokročí vo vyšetrovaní prípadu vzhľadom na to, že doteraz boli chytení iba jej vrahovia. "Po prvej návšteve Slovenska som nadobudla pocit, že slovenské inštitúcie, polícia, vyšetrovatelia, boli viac komunikatívni, viac otvorení v zdieľaní informácii s verejnosťou. Myslím si, že je to veľmi dôležité, a verím, že rovnaký efekt uvidíme aj v prípade Malty," uzavrela Veldová.

Člen prvej delegácie europoslancov, ktorá navštívila Slovensko, Benedek Jávor zo Skupiny zelených/Európskej slobodnej aliancie upozornil na to, že doterajšie indície naznačujú, odkiaľ mohlo prísť zadanie na vraždu. "Myslím si, že toto bol náš najdôležitejší cieľ. Aj keď sme boli na Slovensku, práve dolapenie páchateľov sme označili ako jednu z priorít. V rovnakom čase politická kríza, ktorá sa vytvorila v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka, súvisela aj s otázkami prepojenia slovenskej politickej scény s mafiou," uviedol maďarský europoslanec. Zároveň dodal, že na Slovensku je podľa neho veľký deficit dôveryhodnosti voči vláde a politickým inštitúciám.

Ako ďalej uviedol, delegácia, ktorá bola na jar na Slovensku, bola ad hoc delegáciou. Bezprostredne po vražde mala preskúmať situáciu na Slovensku a podať o tom správu EP. "V rámci ľudskoprávneho výboru preto vznikla stála komisia. Tá sa týmito kauzami zaoberá aj naďalej. Dá sa očakávať, že tá komisia ešte príde na Slovensko, aby sledovala najnovší vývoj," uzavrel Jávor.

Slovenský europoslanec Boris Zala pripomenul, že EP nebude zasahovať do vyšetrovania, dozerať bude iba na to, aby nedošlo ku konfliktu záujmov. Ivan Štefanec (KDH) priznal, že europoslanci budú aj naďalej sledovať vývoj, aby sa ozrejmilo prípadné politické prepojenie vrážd. "Stále budeme vyvíjať ďalšie úsilie preto, aby práca Jána Kuciaka nevyšla nazmar, aby boli stále rozpracované témy, na ktorých pracoval. Či už sú to podvody v poľnohospodárstve s eurodotáciami, kde EP vyšle ďalšiu kontrolnú misiu v decembri na Slovensko, zameranú osobitne na kontrolu Poľnohospodárskej platobnej agentúry," uviedol pre slovenské médiá.

Štvoricu obvinených poslal v nedeľu sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica do väzby. Okrem Zoltána A. ostatní traja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť, o ktorej rozhodne v najbližších dňoch Najvyšší súd SR. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa vzdal práva na jej podanie.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru deväť milimetrov.

Osobitná spravodajkyňa TASR Monika Himpánová