Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Atletika: Aj Aregawiová mala pozitívny dopingový test na meldónium

Švédska atlétka Abeba Aregawiová Foto: TASR/AP

Prítomnosť zakázanej látky v tele rodáčky z Etiópie, ktorá aktuálne reprezentuje Švédsko, potvrdila B-vzorka.

Štokholm 9. marca (TASR) - Bývalá majsterka sveta v behu na 1500 m Abeba Aregawiová mala pozitívny dopingový test na meldónium. Prítomnosť zakázanej látky v tele rodáčky z Etiópie, ktorá aktuálne reprezentuje Švédsko, potvrdila B-vzorka.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) pred týždňom informovala, že Aregawiová neprešla dopingovou kontrolou. Strednotratiarka požiadala o B-vzorku, ktorá preukázala meldónium. Dvadsaťpäťročná bežkyňa je úradujúcou halovou majsterkou sveta na 1500 m, pod holým nebom získala titul v tejto disciplíne v roku 2013. Jej osobným rekordom na tejto trati je 3:56,54 min.

Od začiatku roka, keď WADA zaradila látku na zoznam zakázaných substancií, mali pozitívne testy na meldónium viacerí športovci. Okrem elitnej ruskej tenistky Marie Šarapovovej to boli aj ukrajinskí biatlonisti Artem Tyščenko s Oľgou Abramovovou, ruský cyklista Eduard Vorganov a jeho krajanka, bývalá majsterka Európy v krasokorčuľovaní Jekaterina Bobrovová. Tá v januári v Bratislave získala bronzovú medailu v súťaži tanečných párov.