Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

IAAF ustúpila tlaku atlétov, v kvalifikácii MS 2019 všetko po starom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V procese kvalifikácie na MS v katarskej Dauhe (27. septembra – 6. októbra 2018) zostane v platnosti rovnaký systém ako na MS 2017 v Londýne.

Monaco 12. novembra (TASR) - Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) ustúpila a na budúcoročné majstrovstvá sveta v katarskej Dauhe sa budú môcť atléti kvalifikovať podobným systémom ako na predošlý šampionát v roku 2017 v Londýne. A nebude to teda na základe svetového rebríčka, ktorý vedenie svetovej atletiky vychvaľovalo do nebies, hoci národné federácie, experti a najmä samotní atléti v ňom objavili mnoho úskalí, ba dokonca aj chýb.

IAAF v tlačovej správe napísala, že dôkladne načúvala reakciám svetovej atletickej komunity a hoci kvalifikačný systém na vrcholné podujatia formou rebríčka má podporu, je nutné ešte naďalej pracovať na jeho vylepšení, aby neexistovali pochybnosti o jeho dôveryhodnosti. "V centre pozornosti IAAF je vždy predovšetkým športovec. Ak sú pochybnosti a nejasnosti ohľadne bodovania výkonov v rebríčku, IAAF predĺži obdobie na pripomienkovanie. Rada IAAF rozhodla, že rebríček zavedie tak ako bolo naplánované v roku 2019, avšak národné federácie a atléti budú mať možnosť 'naživo' sledovať jeho fungovanie v reálnom čase a budú sa môcť zoznámiť s jeho fungovaním skôr, ako sa z neho hlavný systém kvalifikácie na dôležité šampionáty," uvádza sa vo vyhlásení IAAF.

V procese kvalifikácie na MS v katarskej Dauhe (27. septembra – 6. októbra 2018) však zostane v platnosti rovnaký systém ako na MS 2017 v Londýne. Atlét sa na MS môže kvalifikovať štyrmi rôznymi spôsobmi. Prvá možnosť je splniť kvalifikačný limit (IAAF ich zverejní na zasadnutí rady 3. – 4. decembra 2018 v Monte Carle), druhá získať kontinentálny titul v individuálnej disciplíne (okrem maratónu), pričom v behu na 10.000 m majú nárok štartu aj prví pätnásti muži a ženy z MS 2019 v krose. Tretia šanca dostať sa do Dauhy je voľná karta pre obhajcov titulov, víťazov Diamantovej ligy IAAF 2019 v jednotlivých disciplínach a lídrov seriálov IAAF 2019 v chôdzi, hode kladivom a viacbojoch k dátumu nominačnej uzávierky 6. septembra 2019. Takto však môže národná federácia nominovať maximálne jedného pretekára v disciplíne, pričom ich celkový počet je ohraničený číslom štyri. Nádej však majú aj atléti bez splneného limitu (výnimka je beh na 10.000 m, maratón a chôdza) v prípade, že v danej disciplíne sa nenaplní predpokladaný počet limitárov. Vtedy IAAF doplní štartovú listinu MS podľa svetových tabuliek 2019.

Kvalifikačný proces – plnenie limitov – sa začalo pre beh na 10.000 m, maratón, chôdzu, viacboje a štafety už od 7. marca 2018, v ostatných disciplínach sa budú počítať výkony dosiahnuté od 7. septembra 2018. Posledný termín na splnenie výkonu je v oboch prípadoch 6. september 2019.

„Ja osobne tento krok vítam, lebo viacerých nás tento nedokonalý rebríčkový systém mátal už dlhšie," reagoval šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš na nečakaný krok IAAF pre web SAZ. "Nepáči sa mi prístup IAAF – celý rok nás držali v tom, že na Dauhu 2019 bude platiť renking. No a v období, keď má byť rebríček už stopercentne funkčný, príde zrazu informácie, že rebríček nebude. Dúfam, že ani v kvalifikácii na OH v Tokiu sa ešte nebude využívať rebríček. Ja preferujem A a B-limity, ale nebránim sa ani rebríčku, ale určite nie v podobe, ako mal fungovať v súvislosti s MS 2019."

Martin Pupiš priznal, že unáhlené a nelogické kroky pri zavádzaní zásadných noviniek ho mrzia. „IAAF plánuje radikálne zmeniť nominačný systém, štruktúru súťaží, ale nikde neprezentovala výskumy a ani logické argumenty v prospech svojich riešení,“ pripomenul šéftréner SAZ. „Takisto EA – reviduje súťaže, vymýšľa 'čudnú' atletiku DNA pre Európske hry v Minsku, ktorej nik nerozumie a popiera základné princípy nášho športu. Navyše, rozporuje sama seba, keď v máji 2018 vydala prípis k ME U20 a ME U23, že limity by mali byť zverejnené vždy do konca apríla v roku predchádzajúcom roku usporiadania šampionátu, no na spomenuté podujatia v roku 2019, hoci mali byť známe do konca apríla 2018, sa objavili až v tomto týždni, viac ako pol roka po termíne. IAAF aj EA výrazne komplikujú prácu národným atletickým federáciám, lebo celú budúcoročnú štruktúru súťaží sme sa snažili prispôsobiť – nielen my – renkingu IAAF smerom k MS 2019 a OH2020, a teraz keď je všetko hotové a naplánované menia sa pravidlá. Našťastie, k lepšiemu."