Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Atletika

Kiprop sa bráni voči dopingovému obvineniu: Dokážem, že som čistý

Keňan Asbel Kiprop. Foto: TASR/AP

Britský denník Daily Mail prišiel v stredu s informáciou, že olympijský šampión z Pekingu 2008 neprešiel v mimosúťažnom období dopingovou kontrolou.

Nairobi 3. mája (TASR) - Kenský bežec Asbel Kiprop verí, že očistí svoje meno v súvislosti s čerstvým dopingovým obvinením. Britský denník Daily Mail prišiel v stredu s informáciou, že olympijský šampión z Pekingu 2008 neprešiel v mimosúťažnom období dopingovou kontrolou.

Periodikum sa odvoláva na zdroje z atletického prostredia, no nemenuje ich. "Dúfam, že budem môcť dokázať, že som vo všetkých možných aspektoch čistý športovec," uviedol Kiprop pre agentúru AP. "Ako atlét som bol na čele boja proti dopingu v Keni. Je to boj, v ktorý verím a ktorý silne podporujem. Nemám záujem zruinovať všetko, čo som vytvoril svojou prácou od prvých pretekov v roku 2007."

Trojnásobný majster sveta potvrdil, že čítal články s dopingovými obvineniami. Jeho agent Federico Rosa bol správami o jeho klientovi šokovaný. "Je to pre mňa veľmi, skutočne veľmi zvláštne po rokoch takej neuveriteľnej kariéry," priznal Rosa. Ďalší štyria elitní kenskí vytrvalci, ktorí spolupracovali s talianskym agentom, si v minulosti odpykávali alebo v súčasnosti odpykávajú tresty za doping. Medzi nimi sú olympijská šampiónka v maratóne Jemima Sumgongová, Rita Jeptoová, Agatha Jerutová a Matthew Kisorio.

Kiprop dodatočne získal zlato na 1500 m na OH 2008 po tom, čo pôvodného víťaza Rašída Ramzího diskvalifikovali po pozitívnom dopingovom náleze.