Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

ME v krose: S Vargom, Vlčekom či rekordným počtom bežcov i krajín

Na snímke Richard Varga. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Triatlonista Richard Varga, ktorý je zároveň jeden z troch ambasádorov podujatia, sa dostal do nominácie dodatočne aj zásluhou tretieho miesta na majstrovstvách Slovenska.

Šamorín 6. decembra (TASR) - Na 24. majstrovstvách Európy v krose pobežia v slovenských farbách aj zástupcovia iných športových odvetví. Triatlonista Richard Varga, ktorý je zároveň jeden z troch ambasádorov podujatia, sa dostal do nominácie dodatočne aj zásluhou tretieho miesta na majstrovstvách Slovenska. V behu pre verejnosť bude štartovať rýchlostný kanoista Erik Vlček.

Šampionát sa uskutoční už v nedeľu 10. decembra v Šamoríne. "Kros je pre mňa srdcová záležitosť, pretože už na základnej škole som neraz reprezentoval v tejto disciplíne. Vlastne vďaka krosu som si postupne obľúbil beh. Je to v prírode, kde to mám naozaj rád. Hoci to nie je olympijský šport, pre mňa to je jedna z najkrajších, no i najťažších atletických disciplín. Veľmi sa teším, že budem bežať na ME za Slovensko," povedal Varga, ktorý obsadil v olympijskom triatlone v Riu de Janeiro 2016 jedenástu priečku.

Beh pre verejnosť na šesť kilometrov bude mať na európskom šampionáte premiéru. Zúčastní sa na ňom tiež člen strieborného štvorkajaka z Ria Erik Vlček. Nedávno sa vrátil zo sústredenia v Kalifornii. "Keď som sa dozvedel, že na ME v Šamoríne bude aj beh pre verejnosť, povedal som si: to nie je zlý nápad. Veľmi sa mi páčila myšlienka zabehnúť a vyskúšať si tú istú trať, na ktorej pobežia aj najrýchlejší európski vytrvalci."

Vrátane náhradníkov sa prihlásilo 624 atlétov z 37 krajín, súťažiť by malo 575 športovcov. Organizátori sledujú počasie, v akom bude súťažiť rekordný počet účastníkov z rekordného počtu krajín. "Počasie sledujeme niekoľkokrát denne, pomaly schádza sneh. Ešte v utorok bola v areáli súvislá pokrývka, je však predpoklad, že na trati nebude sneh. Bude to lepšie vyzerať pre kamery. Na ME v cezpoľnom behu by sneh nebol prekážka, trať by bola ešte náročnejšia. Predpokladajú sa plus dva stupne v deň pretekov, bežcom by to mohlo vyhovovať," povedal prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok na stredajšej tlačovej konferencii.

V slovenskej nominácii figuruje dvadsať reprezentantov spoločne s dvoma štafetovými náhradníkmi. "Dostalo sa tam takmer všetko najlepšie, čo momentálne máme na dlhých vzdialenostiach. Samozrejme, mrzí ma neúčasť zranených, na druhej strane, takéto výpadky patria k športu. Nominácia je svojou kvalitou primeraná našim možnostiam, rozsahom až nad ne. Vyplýva to z toho, že šampionát sa koná na Slovensku. V aktuálnej situácii som musel skorigovať pôvodné ambície. Minimum k spokojnosti je jedno miesto v prvej štyridsiatke, ďalšie v päťdesiatke a v družstvách, keď nepočítam štafety, jeden tím do dvanásteho miesta," uviedol šéftréner SAZ Martin Pupiš.

Domáca krajina bude zápoliť aj v premiérovej súťaži miešaných štafiet na 6,28 km. Prihlásilo sa jedenásť štvoríc, slovenská pobeží v zostave Katarína Beľová, Kristína Hegedüsová, Jozef Pelikán a Jozef Repčík. "Pre športovca nie je nič krajšie, ako keď môže štartovať na medzinárodnom podujatí na domácej pôde. Je to pre mňa veľké zadosťučinenie. Prvý reprezentačný štart som absolvoval už ako žiak, s veľkou pravdepodobnosťou bude šamorínska štafeta mojou rozlúčkou s reprezentáciou. Ešte však úplne neskončím, budem behať v lige za môj klub Slávia UK Bratislava," dodal 33-ročný Pelikán, ktorý je najstarší pretekár v slovenskom tíme.

24. ME v krose

počet prihlásených vrátane náhradníkov: 624 z 37 krajín
počet štartujúcich bežcov: 575 z 37 krajín
muži: 83 (5 náhradníkov) a 13 družstiev
ženy: 80 (5 náhradníčok) a 13 družstiev
muži do 23 rokov: 86 (4 náhradníci) a 16 družstiev
ženy do 23 rokov: 64 (4 náhradníčky) a 11 družstiev
juniori: 111 (5 náhradníkov) a 20 družstiev
juniorky: 107 (6 náhradníčok) 20 družstiev
miešaná štafeta: 44 v 11 tímoch (20 náhradníkov)