Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Atletika-MS: Súboj Bolta a Gatlina láka na finále

Usain Bolt si bude chcieť takúto akciu zopakovať. Foto: TASR/AP

Obaja si ľahúčko dvojstovku pri svojich víťazstvách 'vyklusali.'



Peking 25. augusta (TASR) - O päť medailových kolekcií sa bojovalo na MS atlétov v Pekingu. Utorok bol tak trochu oddychový, bez predpoludňajších rozbehov a kvalifikácii a Vtáčie hniezdo sa naplnilo divákmi až večer. Slovenská výprava sa mohla len nadýchnuť na disciplíny v ďalších dňoch, pretože z nej neštartoval ani jeden atlét.

O hlučnú kulisu sa postarali nielen finalisti, ale aj rozbehy mužov na 200 m. Pokračoval v nich súboj Jamajčana Bolta a Američana Gatlina, zatiaľ len na diaľku. Bolt nastúpil v treťom rozbehu, Gatlin vo štvrtom zo siedmich. Postupovali traja najrýchlejší plus traja s časom, obaja si ľahúčko dvojstovku pri svojich víťazstvách 'vyklusali', Bolt zadržane s 20,28, Gatlin rovnako s vypusteným záverom 20,19 a vystavili tú najlepšiu pozvánku na stredajšie semifinále ((14.30) a štvrtkové finále (14.55).

Kubánka ukázala, ako sa hádže diskom

Finále hodu diskom žien na MS atlétov v Pekingu sa rozuzlilo pri mene šampiónky hneď na začiaku. V prvom pokuse dopadlo náčinie Kubánky Denii Caballerovej na 69,28 (séria 69,28 - 63,83 - x - 65,97 - 66,55 - 66,58)) a na takýto výkon už žiadna z konkurencie rovnocenne neodpovedala. Chorvátka Sandra Perkovičová mohla byť spokojná so striebrom, pretože ju spasil posledný pokus 67,39, ktorý ju posunul zo 4. priečky na striebornú. Na treťom mieste skončila Nemka Nadine Müllerová so 65,53.

Perkovičová mala aj šťastie, keď ju pri postupe do užšieho finále podržal druhý pokus (65,35), ktorý sa ledva zmestil do výseče. Chorvátka a Kubánka Caballerová vytvorili pred finále jasnú dvojicu, ktorá sa mala pobiť o zlato. Obe v tomto roku pokorili hranicu extratriedy 70 metrov, vo svetových tabuľkách Kubánka lídrovala. Kým tieto dve hviezdy nikto nespochybňoval, o medailu sa uchádzali viaceré, najmä Kubánka Perézová, a Nemky Müllerová a Fischerová. Perkovičovej nadvláda bola pred MS obdivuhodná, trikrát triumfovala v Diamantovej lige, zvíťazí v nej aj v tomto roku, zdobil ju honor z Londýna prvej chorvátskej olympijskej šampiónky v histórii. Počas štyroch rokov len päťkrát prehrala, naposledy na mítingu Diamantovej ligy v Lausanne s Kubánkou Pérezovou a teraz pocítila ako chutí prehra druhý raz, skloniť sa musela pred ďalšou Kubánkou Caballerovou.

Zlatá Caballerová predtým na MS nevynikala, v Dägu'2011 bola deviata, v Moskve'2013 ôsma, na OH v Londýne dokonca nepostúpila ani do finále.

Finálové výsledky

ženy

disk žien: 1. Denia Caballerová (Kuba) 69,28, 2. Sandra Perkovičová (Chorv.) 67,39, 3. Nadine Müllerová (Nem.) 65,53, 4. Yaime Pérezová (Kuba) 65,46, 5. Julia Fischerová (Nem.) 63,88, 6. Dani Samuelsová (Austr.) 63,14, 7. Shanice Craftová (Nem.) 63,10, 8. Si Sinjue (Čína) 62,90