Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Žalobcovia sa odvolali proti trestu pre Pistoriusa, zdá sa im mierny

Oscar Pistorius Foto: TASR/AP

Žalobcovia žiadali pätnásť rokov, no sudkyňa poukázala na výnimočné poľahčujúce okolnosti, ktoré jej podľa juhoafrického práva umožnili znížiť trest pod minimum.

Kapské Mesto 21. júla (TASR) - Juhoafrickí žalobcovia oznámili svoj zámer odvolať sa proti trestu odňatia slobody na šesť rokov, ktorý dostal atlét Oscar Pistorius za vraždu priateľky Reevy Steenkampovej v roku 2013. Považujú ho za šokujúco zhovievavý, môže podľa nich rozvrátiť tamojší súdny systém.

Informácia znamená predĺženie tri a pol roka trvajúceho konania, žalobcovia vyplnili potrebné dokumenty vo štvrtok, ktorý bol posledným možným dňom na tento úkon. Pistoriusa odsúdili na šesť rokov za mrežami 6. júla, minimálny trest za vraždu v JAR je pritom pätnásť rokov. Prepustiť na podmienku ho môžu po troch rokoch.

"Verdikt je podľa nás vzhľadom na závažnosť zločinu príliš mierny," priniesla agentúra AP stanovisko žalobcov. Steenkampovej rodičia naďalej plne podporujú snaženie hlavného žalobcu Gerrieho Nela, ale nemali žiadny vplyv na odvolanie. Dvadsaťdeväťročný úspešný paralympionik a účastník OH 2012 si rozsudok odpykáva v Pretórii, rok si predtým odsedel za zabitie, ktoré neskôr prehodnotili na závažnejší čin vraždy.

Žalobcovia žiadali pätnásť rokov, no sudkyňa Thokozile Masipová poukázala na výnimočné poľahčujúce okolnosti, tie jej podľa juhoafrického práva umožnili znížiť trest pod minimum. Právni zástupcovia a rodina Pistoriusa akceptovali jej verdikt, hovorkyňa Anneliese Burgessová odmietla komentovať odvolanie. Masipová považuje hendikepovaného atléta za dobrého kandidáta na nápravu, podľa nej skutok úprimne ľutuje a nehrozí, aby ho zopakoval. Okrem toho sa jeho kariéra i finančná situácia ocitli v ruinách.

Ak sudkyňa vyhovie žiadosti o odvolanie, prípad môže poputovať na najvyšší súd, kde už žalobcovia uspeli. Minulý rok sa im podarilo dosiahnuť zmenu zo zabitia na vraždu, aj vtedy rozhodovala Masipová. Termín prvého pojednávania nového konania zatiaľ nestanovili.