Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Atletika

Víťaz Tamberi o Banskobystrickej latke:Je to najlepšie miesto na svete

Na snímke talianský skokan do výšky Gianmarco Tamberi v súťaži mužov na 22. ročníku medzinárodného halového výškarského mítingu Banskobystrická latka 2016 v Banskej Bystrici v štvrtok 4. februára 2016. Foto: TASR/Branislav Račko

Podľa talianskeho pretekára sprevádzala 22. ročník skokanských pretekov Banskobystrická latka skvelá atmosféra.

Banská Bystrica 5. februára (TASR) - Prvé preteky v sezóne a hneď víťazstvo i najlepší výkon roka. To sa vo štvrtok v hale na Štiavničkách podarilo Gianmarcovi Tamberimu. Taliansky pretekár priznal, že za to vďačí aj skvelej atmosfére, ktorá sprevádzala 22. ročník skokanských pretekov Banskobystrická latka.

Dvadsaťtriročný šoumen, ktorý vybehol pred tribúny s polovicou tváre oholenou a polovicou zarastenou, vyhral míting výkonom 235 cm. Potom sa pokúšal aj o 237 a rekord 240, no neúspešne. Aj 235 ho však nesmierne potešilo, veď je to najlepší výkon sezóny a taktiež nový národný rekord Talianska. "Som spokojný, musím byť. Sú to moje prvé preteky, ktoré som v sezóne absolvoval, čakal som, že budem skákať dobre, ale nie až takto dobre," povedal víťaz.



Veľkú zásluhu na triumfe dal vypredaným tribúnam. Diváci všetkých pretekárov neúnavne povzbudzovali potleskom i pokrikmi. Pre Tamberiho ideálne podmienky. "Je to najlepšie miesto na svete. Je to úžasné. Miluje, keď sa diváci pred skokom všetci postavia a tlieskajú, je to tu super," pochvaľoval si.

"Taliansky" večer podčiarkol druhým miestom a zároveň druhým národným rekordom Marco Fassinotti, keďže zdolal taktiež 235 cm, no na viac pokusov. "Všetci sme v naozaj dobrej forme. Veľmi sa teším za Marca, pretože je to výborný tímový kolega. Verím, že sa nám bude tento rok dariť a zdoláme taliansky rekord aj vonku," dodal Tamberi.

Banskobystrická latka opäť ponúkla kvalitné výkony a skvelú atmosféru

Banskobystrická latka napísala tento rok už svoju 22. kapitolu a opäť vydarenú. Do haly na Štiavničkách po roku opäť zavítala svetová výškarská extratrieda, v závere vynikol súboj dvojice talianskych kamarátov a tímových kolegov. Síce neohrozili vlaňajší rekord mítingu Katarčana Mutaza Essa Baršima (240 cm), no obaja zdolali latku vo výške 235 cm a postarali sa tak o národný rekord i najlepší výkon sezóny.

Na snímke taliansky skokan do výšky Gianmarco Tamberi v súťaži mužov na 22. ročníku medzinárodného halového výškarského mítingu Banskobystrická latka 2016 v Banskej Bystrici v štvrtok 4. februára 2016.
Foto: TASR/Branislav Račko
Víťaz Gianmarco Tamberi sa pokúšal aj o 237 cm a rekord haly, na ktorý si odložil záverečný pokus, no ten mu odolal. Nič to však nezmenilo na kvalite podujatia. Až šiesti pretekári sa dostali ponad 230 cm, čo sa v histórii Banskobystrickej latky podarilo iba druhýkrát. Štyria dokonca pokorili aj hranicu 233. K dvojici Talianov Tamberimu a Marcovi Fassinottimu sa pridali bývalý majster sveta Donald Thomas z Bahám a Brit Robbie Grabarz.

Zahanbiť sa nedali ani Slováci. Matúš Bubeník si výkonom 230 cm vyslúžil piate miesto a len o centimeter zaostal za svojím osobákom. Dokázal, že s ním treba do budúcnosti počítať. Medzi ženami potešilo nové osobné maximum 180 cm Táni Dunajskej, ktorá neskrývala nesmiernu radosť.

"Banskobystrická latka aj vo svojom 22. vydaní potvrdila, že je v dobrej kondícii. Ponúkla skvelé divadlo, ponúkla toho veľa aj pre slovenskú atletiku. Či už výkon Bubeníka, ale aj Táni Dunajskej, ktorá sa nečakane zlepšila. Myslím si, že diváci si prišli na svoje. Taliansky večer v podaní dvoch národných rekordov a dvoch výkonov roka bol naozaj veľkou čerešničkou na torte. Môžeme do budúcnosti hľadieť so vztýčenou hlavou a pripravovať ďalší ročník," pochvaľoval si predseda organizačného výboru Alfonz Juck.

Jedinou škvrnkou bol výkon favoritky v súťaži žien Airine Palšyteovej. Líderka svetových tabuliek (197 cm) k výkonu 180 cm povedala len: "Nechápem, čo sa stalo." Juck zareagoval: "Musím uznať, že to bolo asi jediné sklamanie tohto nádherného večera. Diváci boli opäť skvelí a prišli všetci, ktorí nás podporujú."

Atmosféru si ako asi každý rok pochvaľovali všetci pretekári. Populárny míting s hudbou si asi aj vďaka nej vytvoril vo svete svoje silné meno. A organizátori sa zaviazali, že v nastavenom trende chcú pokračovať aj ďalej. Ďalším krokom je vytvorenie výškarskej Tour. "Latka v tomto síce malom segmente, ale vo svete atletiky dôležitom, patrí azda medzi tie najznámejšie na svete z pohľadu výškarských mítingov s hudbou. Na tejto tradícii treba stavať. Spojili sme sa s Beskydskou laťkou, vznikla medzinárodná tour, kde by sme radi prijali aj ďalšie krajiny. Chceli by sme takto vytvoriť širší seriál, tak aby skok do výšky s hudbou mal silnú pozíciu v atletickom kalendári."

Najväčší problém sú takmer vždy financie. V histórii napriek renomovanému ohlasu sa dvakrát dokonca nekonala (2002, 2014). Druhou nemenej podstatnou premennou je obsadenie. Priviesť popredných svetových výškarov do srdca Slovenska dá poriadne zabrať. Inak tomu nebolo ani teraz. "Tým, že halové MS sú v Spojených štátoch, mnohí atléti necestovali do Európy. Najmä Američania a Kanaďania. Ďalší vynechávajú halovú sezónu, keďže je olympijský rok. A do toho všetkého prišiel aj zákaz štartu ruských atlétov. O to všetko sme to mali ťažšie v príprave tohto ročníka."

Hala na Štiavničkách bola už niekoľko dní pred mítingom vypredaná a keby mala viac miesta, určite by si do nej našli cestu viacerí fanúšikovia kráľovnej športu. Otázka teda je, či nenájsť väčšie priestory. "Má to úskalia. Jedna vec je, že presne toto, ako to tu je, vyhovuje skokanom. Na druhej strane vieme, že minimálne tisíc až dvetisíc divákov by prišlo, keby mali kam. No zmeniť to na niečo väčšie nie je také jednoduché, keďže v Banskej Bystrici je podobný priestor iba zimný štadión. Tam je však zložité postaviť povrch, aby bol čo najlepší pre skokanov. Tu im vyhovuje atmosféra aj kvalita povrchu, takže asi chceme pokračovať tak, ako to je," dodal Juck.

Bubeník po latke spokojný, zameria sa na halové MS

Matúš Bubeník sa predstavil divákom na 22. ročníku Banskobystrickej latky prvýkrát v domácom drese. Dvadsaťpäťročný výškar v drese miestnej Dukly prekonal 230 cm a siahal aj po limite na halové majstrovstvá sveta v Portlande (233 cm). Ten mu síce odolal, no Bubeník verí, že na šampionáte nebude chýbať.

Na snímke slovenský skokan do výšky Matúš Bubeník v súťaži mužov na 22. ročníku medzinárodného halového výškarského mítingu Banskobystrická latka 2016 v Banskej Bystrici v štvrtok 4. februára 2016.
Foto: TASR/Branislav Račko
Za svoj výkon si vyslúžil piate miesto a len o centimeter zaostal za svojím osobným rekordom. "Som spokojný, bol to pekný výkon, iba ma mrzí, že som nemohol pokračovať ďalej s chalanmi. No 230 je super na začiatok sezóny. Viem, že mám aj na 233 a bolo by dobré, keby sa mi to podarilo tu. No musím zabojovať neskôr. Pozitívne je, že tie pokusy boli vysoko. Pri druhom som sa dotkol rukou, inak si myslím, že by som tam vyletel. Dúfam, že slovenský rekord a limit na halové MS ešte stihnem," povedal.

Jeho snahu ocenili aj diváci, ktorí ho už brali ako "svojho". "Atmosféra je tu skvelá ako vždy. Cítil som veľkú podporu od divákov, za čo im ďakujem. Vidieť, že vedia, že som tu už domáci, teda člen Dukly. Myslím si, že ma prijali a bolo to veľmi vrelé. Chcel som sa im odmeniť dobrým výkonom. No nabudúce to už musím skočiť," povedal.

Na prekonanie limitu bude mať ešte minimálne tri pokusy. Medzitým si však musí splniť aj školské povinnosti. Čakajú ho totiž štátnice v obore športový manažment. "Myslím si, že to mám naštartované dobre, toto boli iba moje druhé preteky v sezóne. Teraz pokračujem v Tour v Třinci. Potom si dám asi štrnásťdňovú pauzu, keďže musím skončiť školu, mám štátnice. Po nich ma čaká míting v Nemecku a majstrovstvá republiky. Takže mám ešte tri pokusy," uviedol pre TASR.

Ak by nevyšli HMS, zameria sa na vrchol tohto roka. "Cieľ na leto je jasný - olympiáda. Chcel by som držať krok so svetovou špičkou a zabojovať tam o finále," uviedol Bubeník, ktorý splnil limit do Ria ešte vlani na MSR.