Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Francúzi vyšetrujú pridelenie MS 2021 v atletike mestu Eugene

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

O dejisku šampionátu v apríli rozhodla Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF). Bývalý prezident IAAF Lamine Diack vtedy presvedčil členov rady, aby šampionát pridelili USA bez volieb.

Paríž 10. decembra (TASR) - Francúzske úrady začali vyšetrovať okolnosti kontroverzného pridelenia atletických majstrovstiev sveta v roku 2021 americkému mestu Eugene. O dejisku šampionátu v apríli rozhodla Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF).

Bývalý prezident IAAF Lamine Diack vtedy presvedčil členov rady, aby šampionát pridelili USA bez volieb. Vo Francúzsku Diacka vyšetrujú finančné úrady za korupciu a prijímanie úplatkov. Do kauzy je zapletený aj terajší šéf IAAF Sebastian Coe, ktorý v čase hlasovania pôsobil vo funkcii viceprezidenta organizácie.

Coe bol dlhé roky plateným ambasádorom firmy Nike. Známy výrobca športových potrieb je úzko spojený s Eugene, ktoré je hlavným atletickým strediskom USA. Coe spojitosť s prípadom dlho odmietal, ale pred dvoma týždňami uviedol, že kauza vrhá zlé svetlo na IAAF.

Američania akékoľvek ilegálne konanie v kandidačnom procese odmietajú. "Naša kandidatúra sa uskutočnila v súlade s pravidlami a regulami IAAF. Akékoľvek zasahovanie do rozhodnutia delegátov rady z našej strany dôrazne popierame," uviedla v stanovisku organizátorská spoločnosť šampionátu TrackTown USA.