Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Jana Veľďáková v Pekingu neuspela, od finále ju delilo 12 centimetrov

Slovenská diaľkárka Jana Velďáková po dopade do doskočiska v kvalifikácii skoku do diaľky na Majstrovstvách sveta v atletike v Pekingu 27. augusta 2015. Foto: TASR/AP/Wong Maye-E

Presne toľko ju delilo aj do svojho sezónneho maxima.

Peking 27. augusta (TASR) - Slovenská diaľkárka Jana Velďáková neuspela na MS atlétov v Pekingu v kvalifikácii diaľkárok. Skočila len 656 cm, skončila 17-ta v celkovom poradí a do postupujúcej dvanástky do finále sa nezmestila.

Jana Velďáková sa usilovala v A-skupine a v nej sa zaradila na 8. miesto so sériou 640 - x- 656. Aj keď sa v záverečnej tretej sérii zlepšila na 656 cm, ani tento jej najdlhší pokus na finále nestačil. Ako posledná dvanásta postúpila Američanka Deloach Soukupová so 668 cm, rovnaký výkon dosiahla na 11. mieste aj Britka Proctorová, Jane Velďákovej chýbalo na finálovú účasť 12 cm, presne toľko ju delilo aj do svojho sezónneho maxima.

Pre Janu Velďákovú to bol už štvrtý štart na MS v kariére, z toho sa len raz v roku 2007 v Osake pri svojej prvej účasti na MS kvalifikovala do finále. V Pekingu nezdarom v kvalifikácii napodobnila svoju sestru Danu v trojskoku, ktorá taktiež v úsilí o postup neuspela a na postup jej chýbalo osem cm.

"V prvom pokuse som sa snažila nadviazať na vydarený v rozcvičke, ktorý mi vyšiel neskutočne," hodnotila svoj výkon Jana Velďáková. "Trochu som v ňom prešľapla, preto som si posunula značku rozbehu ďalej. Dlho som na prvý pokus čakala, bola som nevybehaná, preto 640, chýbala mu energia. V druhom som zariskovala, chcela som sa viac natlačiť na dosku, skok bol dobrý, ba najlepší, ale s prešľapom. V treťom pokuse som sa snažila presne trafiť dosku, bol to pokus technicky dobrý, no bežecky strašný. Vo veľmi dobrej konkurencii sa skákalo v optimálnom sektore, škoda, keby som zopakovala pokus z rozcvičky, bola by som vo finále. Hanbiť sa nemusím, teraz na mňa vo zvyšku sezóny čaká úsilie o olympiádu a o limit na ňu určite ešte zabojujem."

O veľké prekvapenie sa medzi 34 štartujúcimi postarala trikrát zlatá nepretržite za sebou až na 24. mieste Američanka Brittney Reesová so 639 cm. "Nebol to môj deň, mám za sebou aj nevydarenú sezónu, trápila som sa v nej, prenasledovali ma zranenia. Sklamaná nie som, taký je šport."

Nedarilo sa ani ďalším favoritkám z Nemecka 22. Malkusovej so 646 cm a 27. Moguenara-Taroumovej so 623. Limit na priamy postup 675 cm splnilo šesť diaľkárok, s najlepšou v národnom rekorde 691 Srbkou Španovičovou.

Výsledky kvalifikácie
ženy

diaľka, skupina A:
1. Španovičová (Srb.) 691
2. Johnson-Thompsonová (Brit.) 679
3. Bartolettová (USA) 671,
...
8. Jana Velďáková (SR) 656

celkové poradie kvalifikácie:
1. Španovicová (Srb.) 691
2. Ugenová (Brit.) 687
3. Mihambová (Nem.) 684,
...
17. Jana Velďáková 656