Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Jedenásty ročník ČSOB Bratislava Marathon s viacerými zmenami

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podobne ako v roku 2015 aj aktuálny ročník atakuje hranicu 11-tisíc účastníkov vo všetkých kategóriách.

Bratislava 31. marca (TASR) - Jedenásty ročník bežeckého podujatia ČSOB Bratislava Marathon, ktorý je na programe od 1. do 3. apríla, prešiel viacerými zmenami, zhrnuli na záverečnej tlačovej konferencii organizátori podujatia.

Oproti predošlým ročníkom bude podujatie bez účasti elitných afrických bežcov, organizátori s výhľadom do budúcnosti mienia cieliť hlavne na bežcov zo Slovenska. "Videli sme už, že niekoľko rokov nebola úroveň bežeckých výkonov zvlášť prevratná. Síce sa nám zlepšovali traťové rekordy, ale v porovnaní s európskou a svetovou špičkou, to nebolo prevratné. V rámci našich finančných možností nemáme možnosti volať bežcov s časom 2:05-2:07 hod, preto sme sa rozhodli ušetriť tieto peniaze a rozhodli sme sa skvalitniť servis pre ľudí. Je to také triezve a racionálne zhodnotenie stavu," povedal pre TASR riaditeľ podujatia Jozef Pukalovič.

S tým priamo súvisí aj zníženie prize money pre víťazov, v maratónskej kategórii je najvyššia odmena v hodnote 300 eur, u polmaratóncov 200 eur. "Táto téma zarezonovala skôr u našich susedov, kde to brali tak, že chceme hlavne ušetriť," uviedol Pukalovič.

Podobne ako v roku 2015 aj aktuálny ročník atakuje hranicu 11-tisíc účastníkov vo všetkých kategóriách. Organizátori zaznamenali nárast v hlavných kategóriách - na polmaratónsku trať má v pláne vyštartovať takmer 3000 bežcov, necelých 1400 bežcov si trúfa na 42-kilometrovú trať. Riaditeľ podujatia informoval, že momentálne je k dispozícii približne 300 voľných čísiel.

Bežecký víkend odštartuje v piatok Školskými atletickými hrami v hale Elán, ktoré je organizované spolu so Slovenským atletickým zväzom. Na samotných bežcov čaká viacero noviniek, hlavným mottom 11. ročníka je zlepšenie servisu a priblížiť sa obyčajnému bežcovi. Vyvrcholenie ČSOB Bratislava Marathonu 2016 bude na programe v nedeľu 3. apríla, na štart o 10.00 h sa postavia maratónci a polmaratónci. Polmaratón bude zároveň majstrovstvami Slovenska. "Budeme radi, ak konečne tento rok vyhrajú na oboch tratiach bežci zo Slovenska. Pre každého bude svojim spôsobom česť, keď vyhrá takéto podujatie, pretože ide o jedno z dvoch najvýznamnejších bežeckých podujatí na Slovensku," dodal na záver Pukalovič.