Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Atletika

VIDEO: Na míting Pravda - Televízia - Slovnaft príde 170 atlétov

Na snímke sprava šprintéri Arthur Delaney (USA), najrýchlejší šprintér Slovenska Ján Volko a Joe Morris (USA) skúšajú novú dráhu atletického štadióna v dejisku sobotného medzinárodného atletického mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft (PTS) v športovom komplexe v x-bionic® sphere v Šamoríne 31. mája 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Usporiadatelia potvrdili aj účasť chodeckého majstra sveta Mateja Tótha.

Šamorín 31. mája (TASR) - Na sobotňajšom 51. ročníku obnoveného mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft (P - T - S), ktorý v Šamoríne-Čilistove organizuje Slovenský atletický zväz (SAZ), sa zúčastní 170 pretekárov zo štyroch kontinentov a 34 krajín. Z nich sú dve desiatky medailistov z významných podujatí a traja lídri tohtoročných svetových tabuliek.

"Sú to Katarčan nigérijského pôvodu Femi Ogunode na 100 metrov (SVR 9,91 s), poľská kladivárka Anita Wlodarczyková (79,48 m) a Keňan Nicholas Kipkoech na 800 metrov (1:43,37 min). K tomu sa predstaví kompletná slovenská špička v trinástich individuálnych disciplínach a troch štafetách," prezradil na utorňajšej tlačovej konferencii v dejisku prezident SAZ Peter Korčok.



Usporiadatelia potvrdili aj účasť chodeckého majstra sveta Mateja Tótha. "Atletika je kráľovná športu, všeobecne dôležité a populárne odvetvie, aj keď v minulých rokoch sa tak necítila. Po vlaňajšom úspechu Mateja Tótha a obnove mítingu s obrovskou históriou sa však znova môže. Pred tromi rokmi sme mali len maketu a čoskoro opäť otvoríme veľké preteky. Veľmi sa tešíme," pokračoval Korčok.



Ďalšími výkonnostne zaujímavými členmi štartového poľa sú vicemajster sveta z Pekingu 2015 v hode kladivom Dilšod Nazarov z Tadžikistanu, ktorý je kuriózne zároveň prezident tamojšej atletickej federácie, halová európska šampiónka 2011 na 60 metrov Olesia Povchová z Ukrajiny, český oštepár z tréningovej skupiny Jana Železného Petr Frydrych, či americký šprintér Diondre Batson s osobným maximom 9,94 sekundy na stovke.

Na snímke atletický štadión športového komplexu x-bionic® sphere v Šamoríne počas tlačovej konferencie k 51. ročníku obnoveného medzinárodného atletického mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft (PTS) 31. mája 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Nazarova v súťaži kladivárov vyzvú Libor Charfreitag a Marcel Lomnický, s Wlodarczykovou si zmerajú sily Martina Hrašnová a Nikola Lomnická. Najhorúcejším slovenským želiezkom v ohni na najkratšej trati bude Ján Volko s osobným i sezónnym maximom 10,33 sekundy: "Je to úplne ako zo sna, takéto výkony som nečakal možno v celej kariére. Som veľmi vďačný, pripravím sa, snáď to vyjde aj na tomto mítingu. Neviem, či mi zostali sily, no pokúsim sa o splnenie limitu na olympijské hry do brazílskeho Ria de Janeiro."

Na snímke tréningový ovál atletického štadióna športového komplexu x-bionic® sphere v Šamoríne počas tlačovej konferencie k 51. ročníku obnoveného medzinárodného atletického mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft (PTS) 31. mája 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Okrem protagonistov na modrom šamorínskom tartane prilákali organizátori tiež viacerých čestných hostí. "Sú medzi nimi dve držiteľky dodnes platného svetového rekordu Jarmila Kratochvílová a Galina Čisťakovová, ako aj dvojnásobný olympijský víťaz Alberto Juantorena. Z našej Siene slávy prídu Jozef Pribilinec, Eva Šuranová, Igor Kováč a Pavol Blažek," dodal viceprezident SAZ Ladislav Asványi.

Na snímke sprava šprintéri Joe Morris, Arthur Delaney (obaja USA) a najrýchlejší šprintér Slovenska Ján Volko so štartovnými číslam pre sobotný medzinárodný atletický míting Pravda - Televízia - Slovnaft v športovom komplexe x-bionic® sphere v Šamoríne 31. mája 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Vstup na P - T - S je bezplatný, hostitelia pripravili pre návštevníkov celodenný sprievodný program. Súťaže sa podľa propozícií začnú o 16.05 h trojskokom mužov, o 17.15 h je naplánovaný otvárací ceremoniál. Zápolenia vyvrcholia o 19.05 h štafetou žien 4 x 400 metrov. Dokopy sa uskutoční šestnásť disciplín (muži: 100 m, 800 m, 1500 m, 400 m prek., výška, trojskok, kladivo, oštep, 3000 m chôdza, 4 x 100 m - ženy: 100 m, 800 m, diaľka, kladivo, 4 x 100 m, 4 x 400 m).