Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Na mítingu P-T-S bude premiéra M. Tótha a štart deviatich olympionikov

Na snímke chodec Matej Tóth. Foto: TASR - Michal Svítok

Na obnovenom mítingu, v novom športovom komplexe x-Bionic Sphere v Šamoríne-Čilistove, sa zúčastní takmer kompletná slovenská špička.

Šamorín 3. júna (TASR) - Deň pred začiatkom 51. ročníka obnoveného atletického mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft (v sobotu 4. júna v novom športovom komplexe x-Bionic Sphere v Šamoríne-Čilistove) informovali organizátori zo Slovenského atletického zväzu (SAZ) o posledných novinkách.

"Je potešiteľné, že na mítingu sa zúčastní takmer kompletná slovenská špička, ktorá s radosťou privítala jeho obnovenie," konštatoval na tlačovej konferencii v dejisku podujatia šéftréner Slovenského atletického zvúzu Martin Pupiš a dodal: "Spomedzi aktuálne 14 slovenských účastníkov OH v Rio de Janeiro sa predstavia deviati plus ôsmi kandidáti na olympijskú letenku. Na mítingu štartuje aj 14 zo sedemnástich aktuálnych limitárov na ME v Amsterdame. Vo výbornej konkurencii dostalo zo Slovákov šancu súťažiť 40 mužov a takmer dve desiatky žien. Pokračujeme v trende, ktorý sme začali pred dvomi rokmi a štartovať budú aj slovenské štafety mužov a žien na 4x100 a 4x400 m. V sobotu bude mať svoju súťažnú premiéru pod holým nebom aj majster sveta v chôdzi na 50 km Matej Tóth, ktorý absolvuje chôdzu na 3000 m."

Organizátori tiež potvrdili, že medzi štartujúcimi sú dve desiatky medailistov z OH, MS a ME a traja aktuálni lídri svetových tabuliek: katarský šprintér na 100 m Femi Ogunode, kenský osemstovkár Nicholas Kipkoech a poľská kladivárka Anita Wlodarczyková. Spomedzi 170 atlétov je zastúpených 34 krajín sveta. Svoju účasť ako hostia potvrdili aj tri svetové atletické osobnosti, svetové rekordérka osemstovkárka Jarmila Kratochvílová, jej krajanka exmajsterka sveta v trojskoku Šárka Kašpárková a zlatý z OH v Montreali 1976 na 400 a 800 m Kubánec Alberto Juantorena. „Vo štvrtok si na verejnom tréningu vyskúšali naši kladivári Marcel Lomnický a Libor Chartfreitag nový kladivársky kruh. Tréning dopadol výborne, obaja sú spokojní," povedal riaditeľ pretekov a generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrický, ktorý ešte uviedol: "Samotný míting bude zabezpečovať 70 rozhodcov a členov technického personálu. Máme špičkové vybavenie na meranie času a výkonov v hodoch a skokoch. Pracuje s ním rovnaký štáb ako na ostravskej Zlatej tretre."

Jeden z partnerov podujatia športový komplexe x-Bionic®Sphere v Šamoríne-Čilistove vypísal prémiu 15 000 eur pre atléta, ktorý prekoná svetový rekord. LUvažujeme o prémii aj za prekonanie slovenského rekordu, ale jej výšku sme ešte neurčili," informoval V. Gubrický.

Hlavný program sobotňajšieho mítingu sa začína o 16.00 h, poslednou disciplínou sú štafety žien na 4x400 m o 19.05 h.

Kladivárka Wlodarczyková sa pokúsi o svetový rekord

Popri majstrovi sveta v chôdzi na 50 km Slovákovi Matejovi Tóthovi a dvoch aktuálnych lídrov svetových tabuliek 2016 Katarčanovi Femi Ogunodeho a Keňanovi Nicholasovi Kipkoechovi je lákadlom obnoveného mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft (v sobotu 4. júna v novom športovom komplexe x-Bionic®Sphere v Šamoríne) aj svetová rekordérka a ďalšia líderka svetových tabuliek 2016 poľská kladivárka Anita Wlodarczyková.

V piatok v sprievode svojho trénera Krzysztofa Kaliszewského uskutočnila Wlodarczyková za asistencie televíznych kamier a objektívu fotoaparátov obhliadku nového kladivárskeho okruhu. "Prvé dojmy sú super. Pred týždňom som absolvovala preteky takisto na novom okruhu vo francúzskom Forbachu, tam boli menšie problémy v technike hodu," povedala na improvizovanej tlačovej konferencii pod holým nebom tridsaťročná Poľka, ktorá vlani zvíťazila vo všetkých svojich 11 štartoch, vrátane na MS v Pekingu. V tejto sezóne absolvovala tri štarty a v dvoch z nich dosiahla svetové výkony roka - na Zlatej tretre v Ostrave hodila kladivo do vzdialenosti 78,54 m a potom v Halle dosiahla výkon 79,48 m.

Na mítingu P-T-S bude Wlodarczyková štartovať v kladivárskom sektore v spoločnosti ďalších štyroch pretekárok, z toho dvoch Sloveniek Martiny Hrašnovej a Nikoly Lomnickej spolu s piatimi mužmi, vrátane Slovákov Libora Chartfreitaga a Marcela Lomnického. "Bude to zaujímavé, pestré, keď sa budeme v hodoch striedať s mužmi. Viem o tom, že je vypísaná prémia 15.000 eur za prekonanie svetového rekordu. Cítim sa v pohode a dobrej forme, pokúsim sa o to."

Svetový rekord Wlodarczykovej má hodnotu 81,08 m a vylepšila ho 1. augusta 2015 na Memoriáli Kamily Skolimowskej v poľskom Wladyslawowe. Nad 80 m bola úspešná aj vo finále MS v Pekingu (80,85 m). Prvé štyri pokusy v hode kladivom odštartujú na sobotňajšom mítingu o 16.25 h.