Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Slovenskí atléti nabrali smer Rio. Majú medailové ambície

Na snímke slovenské atlétky sestry Jana a Dana Velďákové pred odchodom na Letné olympijské hry v Riu de Janeiro v Bratislave 31. júla 2016. Foto: TASR/Dano Veselský

Prvá časť odletela do Brazílie v nedeľu, ich prechodný domov však nebude Rio, ale asi 200 km vzdialené mesto Juiz de Fora, kde absolvujú záverečnú časť prípravy.

Bratislava 31. júla (TASR) - Najpočetnejšiu časť slovenskej výpravy na olympijské hry v Rio de Janeiro tvoria atléti, ktorí dúfajú, že spod piatich kruhov privezú domov prvú medailu.

Prvá časť odletela do Brazílie v nedeľu, ich prechodný domov však nebude Rio, ale asi 200 km vzdialené mesto Juiz de Fora, kde absolvujú záverečnú časť prípravy. Ako prví vyrazili na olympiádu Marcel Lomnický, Jozef Repčík, Martina Hrašnová, Dana Velďáková, Jana Velďáková a Iveta Putalová.



V Juiz de Fora sa k nim 4. augusta pridajú aj ďalší a niektorí z atlétov sa zrejme zúčastnia aj na otváracom ceremoniáli OH. Ako posledný pricestuje Matej Tóth. Práve úradujúci majster sveta v chôdzi na 50 km je najhorúcejším kandidátom na medailu. "Cieľ sa nemení, je ním medaila. Pokiaľ slúži zdravie, odlišný ani nemôže byť. Urobím maximum, aby som bol v Brazílii stopercentne nachystaný," vyhlásil 33-ročný Tóth, ktorý má na "päťdesiatke" v zbierke tiež striebro z majstrovstiev Európy 2014 vo švajčiarskom Zürichu alebo zlato zo Svetového chodeckého pohára 2010 v mexickom meste Chihuahua. Jeho olympijské maximum je siedme miesto z Londýna 2012 na 50 kilometrov, štyri roky predtým obsadil v Pekingu 26. priečku na "dvadsiatke" a na kratšej chodeckej trati skončil na 32. pozícii v Aténach 2004.

Nemalé ambície má aj kladivár Lomnický. "V mojej disciplíne je favorit na zlato Poliak Pawel Fajdek, ktorý je tak suverénny, že pokiaľ si to sám nepokazí, mal by vyhrať. Druhé a tretie miesto sú však otvorená a to je taký môj tajný cieľ," prezradil pre TASR.



Skromnejšie ciele si dáva bežec na 800 m Repčík. "I keď sezóna nebola ideálna, cítim sa dobre. Olympiáda človeka nakopne, je to veľký športový sviatok, ktorý sa koná raz za štyri roky, a to samo o sebe je veľká motivácia, aby človek vydal zo seba všetko. Teším sa na to," povedal.

V nedeľu nabrali smer Brazília aj realizačný tím atlétov, gymnastka Barbora Mokošová a jej tréner Martin Zvalo.