Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Pistorius sa vo štvrtok dozvie verdikt odvolacieho súdu

Oscar Pistorius Foto: TASR/AP

Päťčlenný odvolací senát vo štvrtok 3. decembra oznámi, či bola sťažnosť prokuratúry oprávnená a či prekvalifikuje Pistoriusov čin na vraždu.

Johannesburg 1. decembra (TASR) - Najvyšší odvolací súd Juhoafrickej republiky oznámi vo štvrtok verdikt v kauze zdravotne hendikepovaného atléta Oscara Pistoriusa. Ten si momentálne už v domácom väzení odpykáva päťročný trest za neúmyselné zabitie svojej priateľky. Prokuratúra ale v odvolacom konaní žiadala, aby ho uznali vinným z vraždy. Informovala agentúra Reuters.

Päťčlenný odvolací senát vo štvrtok 3. decembra oznámi, či bola sťažnosť prokuratúry oprávnená a či prekvalifikuje Pistoriusov čin na vraždu. V takom prípade hrozí účastníkovi OH 2012 v Londýne zvýšenie trestu na minimálne 15 rokov odňatia slobody nepodmienečne. Jeho obhajcovia ale trvajú na tom, že jeho čin bol posúdený správne a pôvodný trest by mal zostať v platnosti.

Podľa prokuratúry sudkyňa Thokozile Masipová vlani v októbri pochybila, keď Pistoriusa oslobodila spod obvinenia z vraždy Reevy Steenkampovej. V tragický valentínsky deň vo februári 2013 ju zastrelil štyrmi ranami cez zamknuté dvere kúpeľne v jeho dome a spôsobil jej smrteľné zranenia. Obhajoval sa tým, že si ju pomýlil so zlodejom. V októbri športovca s amputovanými dolnými končatinami po necelom roku strávenom za mrežami prepustili do domáceho väzenia.