Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Atletika

Športový arbitrážny súd zamietol odvolanie Semenyovej

Juhoafričanka Caster Semenyová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Svetová a olympijská šampiónka na 800 metrov trpí poruchou pohlavného vývoja, čo zapríčiňuje vysokú úroveň testosterónu.

Berlín 1. mája (TASR) - Športový arbitrážny súd vo švajčiarskom Lausanne (CAS) zamietol odvolanie juhoafrickej atlétky Caster Semenyovej proti pravidlu, ktoré núti pretekárky pol roka pred súťažami v kategóriách od 400 m do míle udržať hladinu testosterónu pod stanovenú úroveň. Informovala o tom agentúra DPA.

Svetová a olympijská šampiónka na 800 metrov trpí poruchou pohlavného vývoja, čo zapríčiňuje vysokú úroveň testosterónu. To jej v konečnom dôsledku poskytuje výhodu pred ostatnými pretekárkami. Semenyová si pre svoju "odlišnosť" užila v minulosti mnoho nepríjemností, vrátane testu na pohlavie.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) rozhodnutie arbitrážneho súdu privítala. "Sme radi, že arbitrážny súd uznal, že dodržiavanie pravidiel je nevyhnutným, rozumným a náležitým prostriedkom na zachovanie integrity ženskej atletiky v daných súťažiach," uvádza sa v stanovisku riadiaceho orgánu svetovej atletiky.