Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Atletika

Zlatá šprintérka Viktória Forsterová pokrstila pamätnicu z univerziády

Na archívnej snímke Viktória Forster. Foto: TASR - Michal Svítok

Symbolicky zlatým práškom posypala knihu, na ktorej titulnej strane emotívne zatína päste po triumfe na 100 m cez prekážky.

Bratislava 15. marca (TASR) - Slovenská atlétka a zlatá šprintérka zo Svetových univerzitných hier FISU Viktória Forsterová v piatok v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu v Bratislave pokrstila publikáciu "Zlatá Viki", ktorá dala bodku za minuloročným úspešným účinkovaním Slovenského univerzitného tímu v čínskom Čcheng-tu.

Symbolicky zlatým práškom posypala knihu, na ktorej titulnej strane emotívne zatína päste po triumfe na 100 m cez prekážky. "Keď som dnes znova videla zábery z môjho zlatého behu, vyvolalo to vo mne opäť neskutočné emócie. V tomto behu som dosiahla asi všetko, čo som si želala," uviedla podľa tlačovej správy SAUŠ zlatá medailistka. Zverenka Kataríny Adlerovej okrem zlata a splnenia olympijského limitu do Paríža 2024 na 100 m prekážok získala v Čcheng-tu aj striebro na hladkej stovke. O druhú striebornú medailu pre 102-člennú výpravu sa postaral tím chodkýň na 20 km Hana Burzalová, Alžbeta Ragasová, Ema Hačundová.

Pamätnicu s 96 stranami, chronologicky zoradenými z 12 univerziádnych súťažných dní, ktorú vydala Slovenská asociácia univerzitného športu (SAUŠ) napísala a zostavila Andrea Zererová s využitím fotografií Romana Benického a kreatívnym grafickým spracovaním Petra Bučeka ml.

Zagratulovať športovcom Slovenského univerzitného tímu prišiel na krst a predstavenie dejísk nasledujúcich Svetových univerzitných hier aj štátny tajomník pre šport Ministerstva cestovného ruchu a športu SR Ján Krišanda: "Som rád v tejto športovej rodine, do ktorej patrím. Univerzitný šport si veľmi vážim a cením, pretože športovci musia skĺbiť náročné tréningové povinnosti so štúdiom na vysokej škole, ktorá vychová športovcov pre ich ďalšie pôsobenie v živote."

Prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu Július Dubovský predstavil dve nasledujúce dejiská svetových univerziád v roku 2025, na ktoré plánuje SAUŠ vyslať 100-členné výpravy. Zimná edícia sa uskutoční v talianskom Turíne 13. až 23. januára a letná v Nemecku v termíne od 16. do 27. júla.

Prorektor Slovenskej technickej univerzity Štefan Stanko pozval športovcov na Letnú univerziádu SR, ktorá sa uskutoční od 1. do 6. septembra práve na pôde STU, ktorej študentom je aj šprintér Ján Volko. "Naša univerzita sa nesmierne teší, že bude môcť privítať v septembri vyše 700 športovcov v 14-tich športoch. Pripravujeme športoviská a podujatie tak, aby bolo na najlepšej úrovni," povedal.